ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

1003752968-1003753181Στην επαρχία Βρετανική Κολομβία του Καναδά (όχι στην Ζάμπια, ούτε στην Ταγκανίκα…) η ίδια η πρωθυπουργός της πολιτείας βγήκε να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως είναι στο πλευρό της μεταλλευτικής-εξορυκτικής δραστηριότητας και θα συνεχίσει να την αναπτύσσει για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να εξασφαλίζεται το υψηλό τους επίπεδο διαβίωσης. Δηλαδή, ακριβώς όπως και στην… Ελλάδα!

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ – Η πρωθυπουργός της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, Κρίστι Κλαρκ, μίλησε στην έναρξη του φετινού συνεδρίου της συνέλευσης των μεταλλευτικών εταιρειών, που φιλοξενείται από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Ερευνών της Βρετανικής Κολούμπια και δήλωσε στους παρευρισκόμενους πως η κυβέρνηση της επαρχίας «θα παρέχει την υποστήριξή της».

«Η ανάπτυξη των πόρων είναι το θεμέλιο για τον πλούτο της Βρετανικής Κολομβίας», δήλωσε η Κλαρκ. «Βραχυπρόθεσμα, γνωρίζω ότι η εξορυκτική βιομηχανία πιέζεται, αλλά θέλω να ξέρετε ότι μέχρι οι τιμές των μετάλλων να ανακάμψουν,  παλεύουμε για σας.»

Η Κλαρκ είπε ότι η επαρχία «εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση», προκηρύσσοντας  έργα υποδομής αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς «η κυβέρνηση να έχει έλλειμμα ούτε δεκάρα.»

Σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας πέρυσι δημιούργησε 50.000 νέες θέσεις εργασίας στην επαρχία, και η κυβέρνησή της βρίσκεται καθ ‘οδόν για την εξάλειψη του χρέους «για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.»

«Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία, αλλά επειδή είχαμε ένα σχέδιο εργασίας», δήλωσε η Κλαρκ. «Από το 2011 έχουμε αφοσιωθεί με προσήλωση στο σχέδιό μας, με έναν από τους στόχους μας να είναι να ανοίξουν 17 νέα ορυχεία … και είμαστε εδώ τώρα, γιατί δεν πήραμε τα μάτια μας από την μπάλα … και με τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε τα μάτια μας από την μπάλα ».

Είναι ο ιδιωτικός τομέας – και όχι οι κρατικές δαπάνες– που χτίζει την οικονομία της επαρχίας, δήλωσε, ενώ δήλωσε πως το παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο στο Βανκούβερ είναι αποτέλεσμα των εσόδων από την εκμετάλλευση των πόρων.

«Η δουλειά μου είναι να είμαι ο συνεργάτης σας» είπε στο ακροατήριο, «και να στηρίζω τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας μέσω της δημιουργίας ορυχείων.»

Κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής ανάπτυξης το 2011, οι δαπάνες μεταλλευτικής έρευνας στην επαρχία ξεπέρασαν τα 338 εκατομμύρια δολ., ή 11 φορές το αντίστοιχο ποσό που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια του ναδίρ, το 2001. Αντιπροσωπεύει το 21% του συνόλου των κονδυλίων έρευνας σε όλο τον Καναδά το περασμένο έτος.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η επένδυση στην έρευνα για το μέλλον μας, χωρίς αυτή, τα νέα ορυχεία δεν θα ανοίξουν», είπε. «Υπάρχουν πολλές άλλες προτάσεις στο στάδιο της ανάπτυξης και αρκετά ερευνητικά σχέδια, που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε νέα ορυχεία… έτσι μην έχετε καμιά αμφιβολία, είμαστε και πάλι στα πρόθυρα της ανάπτυξης.»

«Δεν υπάρχει κανένα μυστικό ότι πάντα θα υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση για να μειώσει το ποσό της γης που διαθέτει για την ανάπτυξη των πόρων», είπε. «Αλλά η άποψή μου είναι, ότι θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στη λήψη αυτών των αποφάσεων προς το συμφέρον των θέσεων εργασίας, για το μέλλον των παιδιών μας, και η απάντηση σε αυτό είναι η αειφόρος ανάπτυξη.»

«Δεν θα πούμε ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε – θα πάμε να το κάνουμε – και να αποδείξουμε στον κόσμο ότι αν πρέπει να εξάγουμε πόρους από την Βρετανική Κολομβία θα το κάνουμε όσο το δυνατόν καθαρά, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινότητες των γηγενών, με δίκαιο για τις κοινότητες, και δημιουργώντας θέσεις εργασίας» συνέχισε.

Διαβάστε εδώ και το αγγλόφωνο άρθρο και σκεφθείτε να έβγαινε κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός να δήλωνε όλα αυτά…

[ΠΗΓΗ: http://www.northernminer.com/, 26/01/2016]