ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

gold_bar_0908

«Αρκούδες» δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές για τις τιμές του χρυσού το 2016, με τις Goldman Sachs, JP Morgan, Citi, ABN Amro και Societe Generale να προβλέπουν κατάρρευση κάτω από τα 1.000 δολάρια/ουγγιά!

Η υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου το 2015 προκλήθηκε από μια σειρά λόγους, μεταξύ των οποίων οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έδρασε καταλυτικά στην αγορά εμπορευμάτων,  η πτώση στις τιμές της ενέργειας και η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Οι εκροές συνεχίζονται, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για τη νέα χρονιά, γεγονός που για τους περισσότερους αναλυτές καθιστά πιθανό το σενάριο να χαθεί το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολ.

Η τάση στον χρυσό παραμένει καθαρά πτωτική, και η τιμή για το 2016 είναι τα 995 δολ./ουγγιά σύμφωνα με την Citigroup, ενώ στα 1.000 δολ. τοποθετεί την τιμή η Goldman Sachs.

Ακόμη και η HSBC, η οποία κόντρα στις εκτιμήσεις των άλλων αναλυτών, προβλέπει άνοδο στις τιμές, δηλώνει επιφυλακτική, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της αγοράς ενέργειας.

Από τις αρχές του 2015 η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει 10%, με το υψηλό των 1.307 δολ. να καταγράφεται τον Ιανουάριο μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει το ταβάνι στην ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ και την υιοθέτηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την EKT.

[ΠΗΓΗ: http://www.bankwars.gr/, 30/12/2015]