Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ & ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ- Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Η ΜΟΝΗ ΠΙΘΑΝΗ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

80417Η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (122%) στον αριθμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο μεταξύ των υπολοίπων χωρών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ελεγκτική εταιρεία Ε.Υ. (πρώην Ernst & Young). Ο αριθμός των συμφωνιών έφθασε τις 20 από 9 το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε περίπου το 1,5 δια. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση 60%. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου, η τρίτη και η τέταρτη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: η εξαγορά της Pharmathen από τη βρετανικό BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκατ. δολαρίων και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκατ. δολαρίων (η μελέτη για λόγους συγκρισιμότητας αποτιμά όλες τις συμφωνίες σε δολάρια). Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία, με τρεις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα. Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Ε.Υ. Ελλάδας, επισημαίνει: «Με την προϋπόθεση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ανακεφαλαιοποιήσεων στην Ελλάδα και τη σταδιακή εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, αναμένεται αντίστοιχα βελτίωση και του επενδυτικού κλίματος. Πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη της Ε.Υ., μεικτό πρόσημα παρουσιάζει η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η εκτιμώμενη συνολική αξία τους μειώθηκε κατά 10,8% κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των μεγάλων συμφωνιών (πάνω από ένα δισ. δολάρια), ενώ o συνολικός αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 2,9% φθάνοντας τις 647. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικός έρευνας της Ε.Υ. Μ&Α Barometer, η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία). Η Τουρκία πρωταγωνίστησε σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία (3,3 δισ. δολάρια) συμφωνιών. Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/12/2015]