ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

elliniko_good1_645xΈχουν, άραγε, αντιληφθεί στην κυβέρνηση ότι, εκτός από την… μπάλα, μπορεί να χάσουν, απότομα κιόλας, το έδαφος κάτω από τα πόδια τους; Διότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχίσουν να κρατούν την ίδια στάση και να στέλνουν τα ίδια μηνύματα προς τους επενδυτές και τον επιχειρηματικό κόσμο. Πώς θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον καλοπληρωμένο δημόσια τομέα, το πελατειακό τους σύστημα, όλον αυτό τον στρατό πολιτικού προσωπικού, που, βέβαια, πίνει νερό στο όνομα κάθε κυβέρνησης, εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί πλέον να αιμοδοτήσει το κράτος; Εκτός αν συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα λεφτά θα έρθουν με κάποιο μαγικό τρόπο, από τα βάθη της Κίνας ή τον σύντροφο Βλαδίμηρο. Ε, λοιπόν, δεν θα έρθουν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνον εάν πείσουν πως η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Και μέχρι σήμερα δεν έχουν πείσει κανέναν για αυτό. Αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποθαρρύνουν επενδυτές, να εξαφανίσουν τα όποια ψήγματα επιχειρηματικού πατριωτισμού (ναι, υπάρχει και αυτός, ιδιαίτερα στα παλιά τζάκια της ελληνικής οικονομίας) έχουν απομείνει που κρατούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη στην Ελλάδα.

Μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για υπαρκτό κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χωρίς παραγωγική υποδομή, χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις και δυνατότητα εξαγωγών. Τα τελευταία 7 χρόνια οι επενδύσεις στη μεταποίηση και τη βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκαν κατά 62%(!). Μεγάλα ονόματα του επιχειρείν έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός Ελλάδας και είναι γνωστό πως και άλλα, εξίσου ηχηρά, έχουν στο συρτάρι τους ανάλογα σχέδια. Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, περί τα 15.000 εταιρικά ΑΦΜ είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν σε Κύπρο και Βουλγαρία, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δηλαδή τη ραχοκοκκα λιά της οικονομίας.

Η στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση απέναντι σε μεγάλους ξένους ομίλους, όπως την Eldorado Gold, άραγε δεν ενίσχυσε την εντύπωση πως στην Ελλάδα μόνο προβλήματα συναντούν οι επενδυτές; Ας δει κανείς τι συμβαίνει με τα περίφημα ισοδύναμα. Για να καλύψουν την πατάτα με το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιμένουν να αλλάξουν τους όρους βάσει των οποίων έγινε η μοναδική μεγάλη αποκρατικοποίηση, αυτή του ΟΠΑΠ. Τι κι αν εισέπραξαν 652 εκατ. ευρώ και έβαλαν έναν από τους υψηλότερους φόρους σε αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, για να εισπράττουν κάθε χρόνο. Τώρα είναι έτοιμοι να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και, άρα, το πλαίσιο πάνω στο οποίο ένα επενδυτικό κεφάλαιο αποφάσισε να διεκδικήσει αυτόν τον διαγωνισμό, στέλνοντας ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα, εντός και εκτός, ότι στην Ελλάδα το γκουβέρνο δεν είναι ποτέ αξιόπιστος συνομιλητής.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη n ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία εξαρτάται από τα ξένα funds! Τη στιγμή, δηλαδή, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εξοργίζει τους μετόχους του ΟΠΑΠ, λόγω του σχεδίου της να επιβάλει ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού, ζητά από τους ξένους επενδυτές να βάλουν τα ζεστά τους χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Ας ρωτήσουν και τους Κινέζους της COSCO πόσα παράπονα έχουν από τους μέχρι τώρα χειρισμούς μιας κατά τα άλλα έτοιμης αποκρατικοποίησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει βηματισμό και να αφήσει πίσω της αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, που ίσως ακούγονται ως μελωδία στα αυτιά των ψηφοφόρων και μέρους της κοινής γνώμης, αλλά ούτε την οικονομία βοηθούν ούτε τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 07/11/2015]