Ενέργεια, τουρισμός, τράπεζες και επιλεγμένες αποκρατικοποιήσεις είναι οι τομείς της οικονομίας στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, οι προϋποθέσεις με κυριότερη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να μετουσιωθεί το αρχικό αυτό ενδιαφέρον σε εισροή επενδυτικών πόρων δεν υφίστανται ακόμη. Και η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει, πριν απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις, να αντιμετωπίσει το κύμα αποεπένδυσης που φαίνεται ότι φουντώνει και πάλι, με τις διοικήσεις πολλών εταιρειών να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους εκτός Ελλάδος. Την εικόνα αυτή παρουσιάζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ύστερα από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με τα στελέχη των υπουργείων Εμπορίου και Εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολούνται με την Ελλάδα, αλλά και με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι ακόμη πιο επιφυλακτικοί, καθώς έχουν κυρίως δυσάρεστες εμπειρίες από τις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, είναι και πάλι αναγκαία η λήψη δημοσιονομικών μέτρων που είναι υφεσιακά. Αυτά πρέπει να αντισταθμιστούν με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το περιβάλλον φιλικότερο για επενδύσεις. Χρόνος δεν υπάρχει, είμαστε ήδη στο και πέντε . Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν απέχουν από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν μονότονα τα τελευταία χρόνια όλες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία. Είναι συγκεκριμένα:
- Η εμπέδωση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, που έχει μεγαλύτερη σημασία από το ύψος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.
- Η εξασφάλιση ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.
- Η βελτίωση των επιδόσεων της δημόσιας διοίκησης σε τομείς όπως η αδειοδότηση επενδύσεων, οι διαγωνισμοί για προμήθειες (ηλεκτρονικοποίηση, εξασφάλιση διαφάνειας, όχι φωτογραφικές προδιαγραφές), η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου (τα οποία σε κλάδους όπως αυτός του φαρμάκου έχουν και πάλι διογκωθεί, με τις πληρωμές να καθυστερούν πάνω από ένα έτος) κ.ά. Μια πρόταση του Επιμελητηρίου αφορά στην πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα, με υψηλές αμοιβές που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν μέσω του μηχανισμού τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση σχεδίων εκσυγχρονισμού συγκεκριμένων τομέων της δημόσιας διοίκησης, μέσω της εφαρμογής και στην Ελλάδα των λύσεων που δόθηκαν από άλλες χώρες στα αντίστοιχα προβλήματα.
- Πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις όχι με περαιτέρω μείωση μισθών (ήδη οι αμοιβές των εξειδικευμένων στελεχών στη χώρα μας θεωρούνται χαμηλές και αποτελούν πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων), αλλά με ενσωμάτωση σύγχρονων μορφών απασχόλησης (όπως η εργασία από απόσταση).
Κατά την υπερατλαντική θεώρηση των πραγμάτων, οι αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς, αντίθετα την υποσκάπτουν. Οι διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών για τις αποκρατικοποιήσεις εκπέμπουν διφορούμενα μηνύματα. Όμως, τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή και σταθερά, όχι μόνο λεκτικά αλλά και εμπράκτως , τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Με αφορμή δε την αντικατάσταση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τονίζει την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια στη δημόσια διοίκηση, ενώ επισημαίνει ως κακό παράδειγμα, που έχει κάνει ζημιά στην εικόνα της χώρας, την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Ο χειρισμός της υπόθεσης στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θέλει τις επενδύσεις. Το θέμα πρέπει να λήξει πολύ σύντομα και εάν ισχύει ότι η επένδυση δεν είναι σωστή, αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί πάρα πολύ καλά στη διεθνή επενδυτική κοινότητα , υπογραμμίζει. Ο κ. Αναστασόπουλος επισημαίνει ότι στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει η πολιτική βούληση υποστήριξης της Ελλάδας, υπό τις προϋποθέσεις τήρησης των υπεσχημένων. Η στήριξη αυτή εκφράζεται, μεταξύ άλλων, με τις συχνές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων (που έχουν πυκνώσει μετά τις εκλογές) και, κυρίως, με τις θέσεις που εκφράζουν, συν τοις άλλοις, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επισκέψεις, στις οποίες εντάσσεται και αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Ωστόσο, κατά τον κ. Αναστασόπουλο, η πολιτική υποστήριξη χαρακτηρίζεται αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη προκειμένου να κινητοποιηθούν επενδύσεις.
[ΠΗΓΗ: ΑΓΟΡΑ, 31/10/2015]