ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3: ΒΗΜΑ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ

12079966_175441892797904_8850065147864706373_o

Κανείς βέβαια δεν περίμενε στην χθεσινοβραδινή εκπομπή ΔΙΑΛΟΓΟΙ της ΕΡΤ3 αίφνης η κρατική (και τι κρατική!) τηλεόραση να άνοιγε τις αγκάλες της στους υπέρμαχους της επένδυσης, αλλά θα περίμενε τουλάχιστον από τον συντονιστή δημοσιογράφο κο Γιαννούλη να μην περιοριστεί σε ένα ρεσιτάλ ερωτήσεων (πολλές φορές επιθετικών) προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελληνικός Χρυσός» κος Θεοδωρακόπουλο, επιδεικνύοντας πόσο καλά είχε διαβάσει την antigold επιχειρηματολογία… επιπλέον δεν απέφυγε την κλασσική γκάφα να συσχετίσει τα «πορίσματα των επιθεωρητών» με τις Σκουριές….

Αντίθετα, δεν ανέφερε ούτε ένα από τα επιχειρήματα της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος, το σχέδιο παράλληλης αποκατάστασης, το φυτώριο, τους σταθμούς ελέγχου των περιβαλλοντικών παραμέτρων, τα ανταποδοτικά οφέλη που αρνείται ο δήμος….

Από την πλευρά του ο κος Ζουμπάς, εκτός από το ότι πάλι μπερδεύτηκε και μέσα στο ίδιο λεπτό μίλησε ως «εμείς το κίνημα» και ως «εμείς η δημοτική αρχή», δεν μας είπε τίποτα καινούργιο… Γραφική η παρουσία του εκπροσώπου του SOS Χαλκιδική κου Αδαμίδη, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να βρει επιχειρήματα να στέκονται αναμασώντας τα περί τρεμολίτη, σκόνης, τοξικών, κυανίου, καταστροφών και τα παρόμοια, όλα βγαλμένα μέσα από την αρθρογραφία του Παρατηρητηρίου. Δεν παρέλειψε μάλιστα, για να αντικρούσει το ότι το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει αποφανθεί για το θέμα τρεμολίτη, να δηλώσει πως «έχουμε κι εμείς καθηγητή που δεν συμφωνεί»!!! (Εμείς, ποιοι; Το SOS Χαλκιδική;)

Ο κος Χατζής εκ μέρους των εργαζομένων επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των σωματείων και αντέκρουσε σθεναρά κάποια έωλα επιχειρήματα, ενώ ο κος Ζαγοράκης, πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου μίλησε για την αγωνία των κατοίκων.

Ο κος Θεοδωρακόπουλος από την μιάμιση ώρα παρουσίας του στην εκπομπή, αναγκάστηκε να μιλάει τουλάχιστον την μία ώρα και 10 λεπτά, αντικρούοντας όλα τα χιλιοειπωμένα antigold επιχειρήματα. Αλλά ήταν χρήσιμο τελικά, διότι όλο και κάποιοι που δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, άκουσαν τι γίνεται στ’ αλήθεια. Εξ΄άλλου και ο ίδιος ο παρουσιαστής μίλησε για έλλειμμα ενημέρωσης γύρω από το θέμα.

Να μην είμαστε όμως αρνητικοί. Ήταν ένα θετικό βήμα, κάθισαν αντίθετες πλευρές στο ίδιο πάνελ, οι απόψεις διατυπώθηκαν ψύχραιμα, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εντάσεις, όλοι ήταν κόσμιοι και έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση του διαλόγου.

Δύο μόνο ενστάσεις έχω: Πρώτον, ήταν περισσότερο από κραυγαλέα η απουσία του κράτους. Που ήταν το υπουργείο;  Έστω κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης;

Δεύτερον, η αντίδραση του παρουσιαστή όταν ο κος Χατζής του περιέγραφε τα επεισόδια με τους εισαγόμενους κουκουλοφόρους (μασκοφόρους για την ακρίβεια) τον Αύγουστο, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Ή δεν ήταν ενημερωμένος (πράγμα απαράδεκτο για δημοσιογράφο σε αυτή την εκπομπή), ή εθελοτυφλεί (πράγμα επίσης απαράδεκτο για δημοσιογράφο σε αυτή την εκπομπή)… Τι άλλο να υποθέσει κανείς;

Σημασιολογικά, η χθεσινοβραδινή εκπομπή ήταν σημαντική. Περιμένουμε τη συνέχεια, αλλά παρακαλούμε με περισσότερη ουσία – και πιο θεσμικούς συνομιλητές στο πάνελ…

Δείτε την εκπομπή εδώ.