ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS (ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ 5.000 ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ)

imerisia_LARGE_t_1061_44111499_type13031

Τη χαριστική βολή στην ημιθανή αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας φαίνεται να δίνουν τα capital controls, τροφοδοτώντας νέο κύκλο ανεργίας και υποαπασχόλησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εν όψει ΔΕΘ. Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τοπική οικονομία είναι η πρόβλεψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας στο τέλος του 2015 θα έχει φθάσει στο εφιαλτικό 38%, αυξημένη δηλαδή κατά σχεδόν 8%, από το τέλος του 2014, όταν είχε κλείσει στο 30,4%.

Τα στοιχεία του οκταμήνου είναι απογοητευτικά. Παραδοσιακά, κάθε καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονταν κατά 2%. Ωστόσο, φέτος η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,75%, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έφεραν τις υποχρεωτικές άδειες, τις διαθεσιμότητες και τώρα, πλέον, έρχεται νέο κύμα απολύσεων , τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ. Η κατάσταση, βέβαια, είναι ακόμα χειρότερη σε αρκετές από τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η ανεργία ξεπερνάει σε ορισμένους νομούς ακόμη και το 50%, με τους απλήρωτους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία και τα λουκέτα να συνθέτουν ένα σκηνικό βαθιάς ύφεσης, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Στη Δράμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός βιώνει τον εφιάλτη της ανεργίας. Στις Σέρρες, η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 42% 45%, καθώς ο νομός, όπως και οι άλλοι παραμεθόριοι, πλήττεται σφοδρά από τη μαζική φυγή επιχειρήσεων, εν προκειμένω, προς τη γειτονική Βουλγαρία. Ένας στους δύο είναι άνεργος και στην Πιερία, αν ληφθούν υπ’ όψη οι απασχολούμενοι που εργάζονται με πεντάμηνες συμβάσεις, τόνισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής Δέσποινα Κωνσταντίνου. Βελτιωμένη, λόγω του τουρισμού, ήταν η κατάσταση στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρο Αδαλή, ο οποίος εντόπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα στη μαύρη εργασία και στις χαμηλές αμοιβές των 400 ευρώ . Ο ίδιος επιτέθηκε κατά της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταλόγισε πολιτική βούληση για το κλείσιμο της Ελληνικός Χρυσός, που απασχολεί 2.000 εργαζομένους. Στην Καστοριά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Γιώργο Μαλέα, η ανεργία οδεύει ολοταχώς προς το 50%, καθώς ο κλάδος της γούνας κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά τα γεγονότα σε Ρωσία και Ουκρανία. Στο 35% ανέρχεται η ανεργία στον νομό Φλώρινας, αλλά στους νέους αγγίζει το εξωφρενικό 75%, τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος. Στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Άρη Κουρκούτα, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα έκλεισαν 278 μικρές επιχειρήσεις, ενώ, βάσει στοιχείων του ΟΑΕΔ, από τις 50.000 του ενεργού εργατικού δυναμικού οι δηλωμένοι άνεργοι είναι 18.000, όταν ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα η ανεργία να ξεπερνάει το 35%.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 02/09/2015