ΑΝΕΚΟΠΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

 

Ο δείκτης εμπορευμάτων του πρακτορείου Bloomberg ανέκοψε χθες την πτώση του, αφού μία ημέρα πριν είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών στα βιομηχανικά μέταλλα, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι.

Από τις αρχές της εβδομάδας, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση, λόγω της ανόδου του δολαρίου από την προοπτική για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε περίπου στα 1.099 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το χαμηλό πενταετίας που είχε καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα, στα 1.080 δολάρια την ουγγιά.

Πτωτικά είχαν κινηθεί επίσης οι τιμές της πλατίνας και του παλλάδιου, ακολουθώντας την τιμή του χρυσού. Χθες, η τιμή του παλλάδιου ανέκαμψε στα 614,25 δολάρια η ουγγιά, αφού είχε διολισθήσει στα 593 δολάρια μία ημέρα πριν, φθάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012. Παρομοίου, η τιμή της πλατίνας είχε υποχωρήσει στο χαμηλό εξαετίας, με άνοδο 0,6% χθες.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί από το 2011, όταν είχε φθάσει στο ναδίρ. Αναλυτές της αγοράς υπενθυμίζουν όχι ανάλογες διακυμάνσεις είχαν σημειωθεί τη δεκαετία του ’80. Τη δεκαετία του ’80, η τιμή του χρυσού είχε αναρριχηθεί κατά 700%, ενώ το δολάριο είχε διολισθήσει κατά 22% την ίδια περίοδο. «Θεωρούμε ότι ο χρυσός έχει χάσει το κύρος του επενδυτικού καταφυγίου και έχει εξελιχθεί σε πηγή ρευστού για τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες», αναφέρει ο Ρόμπερτ Ράιαν, αναλυτής της Bank Credit Analyst στο Μόντρεαλ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/07/2015