ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣτΕ

diadromos_big

Το υπουργικό συμβούλιο πέρα από την προαγωγή περίπου 17 αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, θα αποφασίσει για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διότι πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, η θέση του προέδρου είναι εξαιρετικής σημασίας για την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς από τον έλεγχο του περνούν μερικά από τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών.

Πρόσφατο παράδειγμα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξει για το έτος 2012. Τη θέση του επικεφαλής του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διεκδικούν συνολικά 47 δικαστές, που έχουν τα τυπικά προσόντα. Μεταξύ αυτών των προσώπων βρίσκονται ο αρχαιότερος στην επετηρίδα, άρα και πιθανότερος για την επιλογή στη θέση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαos Σακελλαρίου, που υπήρξε πρόεδρος του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι πάνω από 100.000 επενδυτές θύματα της ασφαλιστικής εταιρίας Ασπίς-Πρόνοια δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο.

Τρίτες στην επετηρίδα είναι ο Αθανάσιος Ράντος, γνωστός παλαιότερα σε κατασκευαστές και δικηγόρους ως ένα από τα τρία «Ρ» (σ.σ.: Αθανάσιος Ράντος, Σωτήριος Ρίζος και Νίκος Ρόζος), δηλαδή ένας από τους αυστηρούς δικαστές του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που ασχολείται με το περιβάλλον και τα δημόσια έργα και είχε «μπλοκάρει» αρκετά από αυτά.

Έκτη στην κατάταξη και με λιγότερες πιθανότητες να επιλεγεί είναι η Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, η σύμβουλος Επικρατείας που είχε εισηγηθεί m συνταγματικότητα του Μνημονίου. Αντίστοιχα, τα προσόντα διαθέτουν και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εισηγήτρια Σύμβουλος στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αλλά και ο Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, που πρόσφατα μετείχε στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 21/06/2015