ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΑΜΕ ΑΥΡΙΟ ΠΡΩΪ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»!!!

skouries

Συνήλθε φαίνεται από την περιπέτεια με το γόνατό του ο κος Τσιρώνης και επανέρχεται δριμύτερος σε κανάλια και σε δηλώσεις.

Σήμερα πρωί, στην εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο» του ΣΚΑΪ, ήταν καλεσμένος του δημοσιογραφικού διδύμου Λυριτζή – Οικονόμου και μας είπε το τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα ευθύνης του.

Όταν –αναπόφευκτα– ρωτήθηκε για τις Σκουριές, ο κος Τσιρώνης εμφανίστηκε αρκετά μαζεμένος συγκριτικά με άλλες φορές, αλλά καθόλου απαλλαγμένος από την αλαζονεία που τον διακρίνει σε κάθε του δήλωση –γνώρισμα ατόμων που έχουν καβαλήσει το καλάμι… Μας είπε, λοιπόν ο Υφυπουργός ΠΑΠΕΝ:

«Ξεκαθαρίσαμε νηφάλια, τόσο νηφάλια που παρεξηγηθήκαμε και από τους πολέμιους της επένδυσης, πως θα εξετάσουμε το θέμα σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Θα εξετάσουμε το σύνολο της επένδυσης –που είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο–, σε επίπεδο οικονομικό και περιβαλλοντικό». Τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν μόνο μέρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα μεταλλεία, εκείνα τα οποία αφορούσαν οι προσφυγές .

Όταν τον ρώτησαν πόσο είναι αυτό το «μεγάλο βάθος χρόνου», κατέφυγε στα γνωστά περί υποστελέχωσης των υπηρεσιών Ελεγκτών Περιβάλλοντος στην Β. Ελλάδα, και πως αν είχε 50 ελεγκτές εκεί, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα…

Όταν τον ρώτησαν αν τελικά το θέμα είναι περιβαλλοντικό, απάντησε πως υπάρχουν μερικά μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το ότι «η μεταλλουργία που η εταιρεία είχε υποσχεθεί, δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί ούτε σε ημιβιομηχανική κλίμακα… Και μόνο γι’ αυτό που είναι παράβαση της σύμβασης, αν θέλαμε αύριο πρωί την κλείναμε την επένδυση.»

Μπορώ να παραβλέψω το ότι ο χημικός κος Τσιρώνης μετάφρασε την μέθοδο flash smelting σε μέθοδο «ταχείας πήξης» αντί «ακαριαίας τήξης» –άνθρωποι είμαστε–, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω για ακόμη μια φορά την χρήση των επιχειρημάτων του Τόλη από κυβερνητικό στέλεχος…

Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν τελικά θέλουν να φύγει ή να μείνει η επένδυση, δεν απάντησε φυσικά, αλλά ξεκίνησε μια παρελκυστική επιχειρηματολογία περί παραδοσιακής δραστηριότητας, περί άλλων μετάλλων εκτός χρυσού, ότι η απάντηση είναι «στα χέρια της εταιρείας που αν δεν μπορέσει να βγάλει χρυσό, ας βγάλει χαλκό…».

Οι δημοσιογράφοι του απάντησαν ότι ουσιαστικά η μη-απάντησή του είναι αρνητική αφού δεν μιλά κανείς για τους 2.000 εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά, αλλά ο κος Τσιρώνης είπε πως «ας βγάλουν χαλκό, κανείς δεν είπε πως θα σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική» !!!

Για το πότε θα τελειώσει η υπόθεση του ελέγχου, ο κος Τσιρώνης πέταξε το μπαλάκι αλλού σημειώνοντας πως αυτό είναι αρμοδιότητα του κου Λαφαζάνη και ότι τέλη Μάρτη είχαν πει «σε τουλάχιστον δύο μήνες», οπότε είμαστε ακόμα μέσα στα όρια…

Περί της επίσκεψης στις Σκουριές που είχε υποσχεθεί είπε πως του έχει εκφράσει την επιθυμία ο κος Λαφαζάνης να πάνε μαζί, οπότε περιμένει να βρουν καιρό…

Παρεμβαίνοντας ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι λύση να έρθουν πάνω οι υπουργοί και μαζί τους κλακαδόροι… Η ιστορία να μπει επί μιας βάσης λογικής… Υπάρχει σύγχυση στον κόσμο, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε».

O κ. Θεοδωρακόπουλος τόνισε πως “έχει γίνει η εφαρμογή της μεθόδου του Flash Smelting (ακαριαία τήξη) σε ημιβιομηχανική κλίμακα και υπάρχουν πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν…”. και συνέχισε….”Το πρόβλημα που υπάρχει σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι η εφαρμογή αυτή έγινε στην Φινλανδία και στις εγκαταστάσεις της Outokumpu, που ανήκει η σχετική πυρομεταλλουργική μέθοδος, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθεί εδώ το τριώροφο κτίριο της εταιρείας από τη Φινλανδία..”.

«Έχω στείλει επτά επιστολές για συνάντηση και δεν έλαβα καμία απάντηση»  απάντησε ο κ. Θεοδωρακόπουλος στην ερώτηση αν θα επιδιώξει τον διάλογο υποστηρίζοντας ωστόσο πως συνεχίζει να πιστεύει στην καλή προαίρεση των ανθρώπων.

Δείτε εδώ, μετά το 9ο λεπτό, τις δηλώσεις Τσιρώνη για την επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική

και εδώ την παρέμβαση του κ. Θεοδωρακόπουλου.