Στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο της Arcelor Mittal, του μεγαλύτερου χαλυβουργικού κολοσσού στον κόσμο, είχαν αναπτερωθεί οι ελπίδες για την προοπτική να διασωθεί το εργοστάσιο της Hellenic Steel. Η μονάδα που λειτουργούσε ως ελασματουργείο για την παραγωγή ειδικών προϊόντων χάλυβα, ανήκε σε ποσοστό 77,12% στην ιταλική χαλυβουργία Ilva Steel του ιταλού δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα Emilio Riva, ο οποίος το 2013 προέβη σε αναδιάρθρωση του ομίλου του. Σε αυτήν δεν περιελήφθη η ελληνική θυγατρική με αποτέλεσμα το ελληνικό εργοστάσιο, από τον περασμένο Οκτώβριο να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης ενώ έγιναν προσπάθειες να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν να βολιδοσκοπήθηκαν τους τελευταίους μήνες ο όμιλος Βιοχάλκο, η Arcelor Mittal, ένα γερμανικό fund καθώς και μία μεγάλη ρωσική εταιρεία χάλυβα. Πιο κοντά βρέθηκαν οι ινδοί της Arcelor Mittal, χωρίς ωστόσο το αρχικό ενδιαφέρον να μετουσιώνεται σε πρόταση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο λόγος της μη εμπλοκής τους είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η οικονομική αστάθεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 που ανακοίνωσε η Arcelor Mittal, στα γενικά σχόλια για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς, υπάρχει ειδική αναφορά στις προβλέψεις για υποτονική ζήτηση χάλυβα στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους με ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι στην Hellenic Steel είχαν απομείνει 194 εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν αποχωρήσει συνολικά 33 άτομα.
Όπως έγινε γνωστό χθες, από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η Hellenic Steel μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε οριστικό κλείσιμο μετά την απόσυρση των εν δυνάμει επενδυτών.