ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ – ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ

7

Η Society of Economic Geologists (SEG) ιδρύθηκε το 1919 και έθεσε ως στόχο της την προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της κοιτασματολογίας, όπως αυτή εξελίσσεται από τα πρώτα στάδια της αναζήτησης των κοιτασμάτων και της επιβεβαίωσης των αποθεμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της απόληψης των ορυκτών πρώτων υλών. Ακόμη, στόχοι της ένωσης είναι η κοινοποίηση και μεταλαμπάδευση της ερευνητικής εργασίας, η διατήρηση υψηλά επιστημονικώς καταρτισμένων μελών αλλά και η επαφή και συνεργασία επιστημόνων – ακαδημαϊκών, ιδιωτών και στελεχών της βιομηχανίας – με κοινό ενδιαφέρον το αντικείμενο της οικονομικής γεωλογίας.

Περισσότερα από 30 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, και μάλιστα μερικά από τα σημαντικότερα σε σχέση με την κοιτασματολογική έρευνα (π.χ. UBC., ETH, CSM), μέσω πρωτοβουλιών ομάδων φοιτητών και της υποστήριξης των καθηγητών τους έχουν προβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ίδρυση ανάλογων φοιτητικών παραρτημάτων. Στην χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει ένα μαθητικό παράρτημα της SEG στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. φέτος και για πρώτη φορά, μέσω της θέλησης και της προσπάθειας που καταβλήθηκε από μια ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών, και αφού καταφέρανε να πληρούνε τις προϋποθέσεις της SEG, έγινε δυνατή η ίδρυση του AUTh SEG Student Chapter στα τέλη του 2014.

Μια από τις πρώτες δράσεις του AUTh SEG Student Chapter ήταν ένα εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του Μαντέμ Λάκκου. Έτσι, κατά το διήμερο 19 και 20 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) του AUTh SEG Student Chapter σε συνεργασία με την εταιρεία Hellas Gold S.A. στο Μεταλλείο Μαντέμ Λάκκος στη Χαλκιδική και στο Α.Π.Θ.

Επισκεφθείτε το ενδιαφέρον επιστημονικό site της AUTh SEG Student Chapter και διαβάστε εδώ τον απολογισμό της εκπαιδευτικής εκδρομής.