“SAPES GOLD”: ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ;

2013-2015

Ανοιχτή επιστολή προς την νέα διοίκηση της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σάπες απηύθυναν λίγες ώρες πριν το Πάσχα και λίγες μόλις ημέρες πριν την μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής στην Αθήνα τα μέλη της “Κίνησης Πολιτών για την Ανάπτυξη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών”. Στην επιστολή τους αυτή οι πολίτες των Σαπών αναφέρουν πως συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν στην Αθήνα ως διαμαρτυρία για τις αντιαναπτυξιακές ενέργειες του νέου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ ταυτόχρονα αφήνουν αιχμές για την νέα διοίκηση της εταιρείας χρυσού στις Σάπες που προέκυψε το καλοκαίρι του 2014 και η οποία, όπως υποστηρίζουν, ακύρωσε κάθε δική τους προσπάθεια τόσο προς τον αγώνα τους για το θέμα του χρυσού, όσο και τις κοινωνικές δράσεις στην τοπική κοινωνία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η Κίνηση Πολιτών αριθμούσε κατά τα χρόνια της δραστηριοποίησής της περί τα 2.000 άτομα (δηλαδή …περίπου 40 γεμάτα λεωφορεία, για να μιλήσουμε με την γλώσσα των ημερών) και αποτελούσε το πλειοψηφικό ρεύμα στην τοπική κοινωνία των Σαπών και σε όλη την Ροδόπη σχετικά με το ζήτημα του χρυσού ενώ, με την αλλαγή διοίκησης η σχέση εταιρείας και πολιτών διεκόπη ξαφνικά. Τέλος προαναγγέλλουν ως μήνα κινητοποιήσεων τον Μάιο κατά τον οποίο, όπως υποστηρίζουν, οι απόψεις τους θα δικαιωθούν.

Η επιστολή της “Κίνησης Πολιτών για την Ανάπτυξη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών:

«Συμπαραστεκόμαστε σθεναρά στους εργαζόμενους της Χαλκιδικής με το βλέμμα στραμμένο στις Σάπες  https://www.facebook.com/sapesgold

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό τα τεκταινόμενα των τελευταίων εβδομάδων σε ότι αφορά στον χώρο της μεταλλουργίας. Η νέα κυβέρνηση μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο υπέρ της νομιμότητας και προς στήριξη της παραγωγικότητας αλλά με κινήσεις και δηλώσεις των υπευθύνων της δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά για τις αληθινές της προθέσεις.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής και η μεγάλη συγκέντρωση στις 16 Απριλίου στην Αθήνα κρίθηκαν σκόπιμες από τους ίδιους τους ανθρώπους που βλέπουν να απειλείται ο τίμιος μισθός που κερδίζουν σκληρά εργαζόμενοι σε μία επένδυση – πρότυπο όσον αφορά στην προσφορά της στις τοπικές κοινωνίες και στην προστασία του Περιβάλλοντος. Δηλώνουμε πως στο μέτρο των δυνάμεών μας θα είμαστε εκεί και εμείς παρόντες, άλλοι φυσικά και άλλοι νοητά ώστε να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημά τους για εργασία, αυτοπροστασία των χωριών και του Περιβάλλοντος και προκοπή σε μία Ελλάδα που παλεύει να βγει από την κρίση.

Ως κάτοικοι των Σαπών γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ακυρώνονται άδικα οι σχεδιασμοί για το μέλλον, οι κόποι πολλών χρόνων και οι ελπίδες για προκοπή που τρέφει ένας σημερινός Ελληνας. Το ζήσαμε με άσχημο τρόπο το καλοκαίρι του 2014 όταν μέσα σε μία ημέρα από επιλογή κάποιων ακυρώθηκε η δυναμική της Κίνησής μας, των σχεδόν 2.000 μελών – όλων από την τοπική κοινωνία και ευχόμαστε να μη το ζήσουν τα αδέρφια μας στην Χαλκιδική.

Βασική μας αρχή τόσα χρόνια ήταν η άρρηκτη σύνδεση εταιρείας και τοπικής κοινωνίας μέσω της δημιουργίας ενός κλίματος σύμπνοιας και συνεργασίας με δράσεις κοινωνικής προσφοράς και ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Και αυτό διότι πιστεύαμε και πιστεύουμε πως χωρίς την απαραίτητη κοινωνική συνοχή κανένα μεγάλο εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να σταθεί στα πόδια του. Ευελπιστούμε και ευχόμαστε η νέα διοίκηση της εταιρείας χρυσού στις Σάπες Ροδόπης να επανεξετάσει τα δεδομένα ώστε να αναβιώσει η δυναμική της Κίνησής μας, η οποία μέχρι πριν ένα χρόνο αποτελούσε την κυρίαρχη και πλειοψηφική τάση στην τοπική κοινωνία υπέρ ενός τίμιου διαλόγου για το ζήτημα του χρυσού.

Ο καιρός της αδράνειας και της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας έχει τελειώσει οριστικά. Η Κίνηση Πολιτών για την Ανάπτυξη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών που με την δυναμική της παρουσία σε Σάπες – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Αθήνα μπήκε μπροστά και απέναντι στο οργανωμένο και χρυσοπληρωμένο antigold κίνημα από περιφερόμενους από ανησυ-χούντες πολίτες και ψευδο-οικολόγους και έδωσε απαντήσεις σε πολλά τοπικά ζητήματα ανάπτυξης και εργασίας ξαναβγαίνει μπροστά με δράσεις για το κοινό καλό του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

Ο Μάιος θα είναι μήνας ρήξεων και αποτελεσμάτων. Οσοι, εντός ή εκτός των “τειχών”, είχαν ποντάρει στην αποδυνάμωσή μας θα μείνουν για άλλη μια φορά άναυδοι και αποσβολωμένοι. Ξεκινήσαμε από τις ακριτικές και “ξεχασμένες” από πολλούς Σάπες και δώσαμε το παράδειγμα στον αγώνα για την στήριξη των επενδύσεων χρυσού σε όλη την Ελλάδα και θα το κάνουμε ξανά. Αυτή την φορά με την οριστική δικαίωση των απόψεών μας.

Κίνηση Πολιτών για την Ανάπτυξη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών»

ΠΗΓΗ: http://rodopinews.gr/, 11/04/2015