ΑΠΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

2zlgolt

Ο έμπειρος δημοσιογράφος Μιχάλης Αλεξανδρίδης Διευθυντής των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Μακεδονία, αναρωτιέται –και ευλόγως–, που είναι το κράτος στις Σκουριές… Εννοείται εκτός από τις δηλώσεις τύπου «η επένδυση θα κλείσει»…

Διαβάστε τον προβληματισμό του (οι επισημάνσεις δικές μας):

Τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία δεν θυμάμαι να υπήρξε ανακοίνωση υπουργείου που να καταγγέλλει εργαζόμενους ως υποχείρια του εργοδότη τους και να τους επικρίνει για κινητοποίησή τους, με την οποία οι ίδιοι θεωρούν πως προασπίζουν το δικαίωμά τους στην εργασία και εν γένει τα συμφέροντά τους.

Αναφέρομαι σε όσα διαδραματίζονται στις Σκουριές, όπου έχει ανάψει η μάχη ανάμεσα στους πολέμιους της επένδυσης και στους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Οι εχθροί της εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι το έργο καταστρέφει το περιβάλλον και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις-επιδρομές στις εγκαταστάσεις, επιδιώκοντας να διακόψουν τις εργασίες. Στις κινητοποιήσεις αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν «προγραμματική δέσμευση το κλείσιμο του μεταλλείου», καθώς και ομάδες… αλληλέγγυων, που αυτοπροσδιορίζονται ως ανήκοντες στις «αντιεξουσιαστικές κινήσεις».

Οι εργαζόμενοι, αφού διαπίστωσαν ότι η αστυνομία δεν είχε εντολή να παρεμποδίσει τους διαδηλωτές και την ομάδα κρούσης κουκουλοφόρων, αποφάσισαν να μην επιτρέπουν την είσοδο στις περιοχές τους σε όποιον έκριναν… επικίνδυνο.

Η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας -Γ. Πανούσης- αρκείται σε ρόλο σχολιαστή της αυξανόμενης όξυνσης. Μιλά ευθέως για κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα, αλλά δεν κάνει τίποτα, για να αποτρέψει την ένταση, προφανώς επειδή δεν του επιτρέπεται να τα βάλει με τους… δικούς του.

Κι ενώ το επιφορτισμένο για την προστασία υπουργείο σιωπά, το αρμόδιο για την επένδυση -υπό τον Π. Λαφαζάνη- με μία πρωτοφανή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους «αγανακτισμένους» και κατηγορεί την «Eldorado Gold» ότι τους «αξιοποιεί σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες».

Στο «διά ταύτα» το αρμόδιο για την επένδυση υπουργείο αποδεικνύει ότι δεν ξέρει τι του γίνεται υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μία φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις».

Αν τώρα αναρωτιέστε πόσο χρόνο θα μελετά και ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω. Και οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν.

ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/, 8-04-2015