ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

skouries2-200315

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύει σήμερα άρθρο σχετικό με τις προθέσεις κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην επένδυση της Χαλκιδικής. Πάντως, από την προχθεσινή συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών, μια ερώτηση παραμένει αναπάντητη: Θα συλλάβει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάτες επειδή πηγαίνουν στη δουλειά τους;

«Γενική απεργία έχουν προκηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τον αναπληρωτή υπουργό, Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πάγωμα της υλοτόμησης 300 στρεμμάτων που έχει ως συνέπεια την απόλυση 55 δασεργατών. Μάλιστα, προχθές ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα Γιώργος Χατζής χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον αναπληρωτή υπουργό. Τον κατηγόρησε για εμπαιγμό και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του επηρεάζονται από τους Οικολόγους Πράσινους (είναι ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται ο Τσιρώνης) αλλά και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία όπως είπε είναι αντίθετη στη λειτουργία των μεταλλείων.

Ένα βήμα πίσω, ένα βήμα εμπρός και πάλι ένα βήμα πίσω: αυτός ο βηματισμός περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα μεταλλεία στις Σκουριές. Την προηγούμενη εβδομάδα, και ειδικότερα την περασμένη Τετάρτη, 150 μεταλλωρύχοι και δασεργάτες κατέβηκαν από τη Χαλκιδική στην Αθήνα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διαμαρτυρηθούν για την απώλεια της εργασίας 55 συναδέλφων τους. Ενώ είχε εγκριθεί πρωτόκολλο υλοτόμησης έκτασης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, οι φάκελοι εστάλησαν εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο, με συνέπεια η δουλειά να μπλοκάρει και ο εργολάβος να απολύσει τους δασεργάτες αφού δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας. Τελικά απεδείχθη ότι όλα είχαν γίνει νόμιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι το θέμα λύθηκε και πως την επομένη θα έστελνε και σχετικό e mail στον δασάρχη Αρναίας. Μάλιστα, το βράδυ της ίδιας ημέρας εκδόθηκε και δελτίο Τύπου από το υπουργείο όπου γίνεται λόγος για τη νομιμότητα των πρωτοκόλλων. Οι μέρες όμως περνούσαν και η κατάσταση παρέμενε η ίδια. Ετσι, την Τρίτη μια άλλη αντιπροσωπεία κατέβηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε εκ νέου με τον Τσιρώνη. Εκεί, σύμφωνα με τους ίδιους, ο αναπληρωτής απλά περιορίστηκε να τους πει ότι ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου λένε ότι επειδή εκκρεμεί δίκη έπειτα από προσφυγή για την κατασκευή φράγματος, ο αναπληρωτής θέλει και την απόφαση του δικαστηρίου ώστε να αποφασιστεί αν θα γίνει τελικά η κοπή των δένδρων. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων ακόμη και καταλήψεις γραφείων υπουργών.»

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 20/03/2015