ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ!

329485-e3

Αμέσως μόλις οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα προστατέψουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους  στην εργασία και θα παρίστανται στις Σκουριές αυτή την Κυριακή οι τίτλοι των εφημερίδων πήραν φωτιά: “Μυρίζει Μπαρούτι στα Μεταλλεία” , “Μετωπική στις Σκουριές”, “2000 εργαζόμενοι στα Μεταλλεία κατά των άλλων”, “Σκηνικό πολέμου στις Σκουριές” και άλλα συνταρακτικά.

Ξαφνικά επίσης οι τόνοι των αντίχρυσων έπεσαν…το ξανασκέφτονται όλοι το σκηνικό που διαγράφεται στον ορίζοντα, ενώ στη μέση βρίσκονται οι λειτουργοί της δημόσιας τάξης.  Ήταν λοιπόν βολικό οι κάθε είδους Ιερισσιώτες ουρανοκατέβατοι να έρχονται και να στήνουν τοίχους στις Σκουριές, να καίνε αυτοκίνητα και να κάνουν κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ; Τώρα που τα ΜΑΤ δεν χρειάζονται και απέναντί τους θα είναι οι εργαζόμενοι, οι συμπολίτες τους και η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Χαλκιδικής, τώρα μιλάμε για πόλεμο;

Η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα “κάνει το εργατικό κουνέλι” , ενώ ακόμα και η  εφημερίδα  Δημοκρατία που πολλάκις έχει τοποθετηθεί απέναντι στους μεταλλωρύχους και την ίδια την εταιρεία διαβάστε πόσο γλαφυρά τα περιγράφει…

“Το σκηνικό… Φαρ Ουέστ παραμένει στις Σκουριές, τα πιστόλια όμως έχουν αλλάξει πλέον χέρια. Δύο χιλιάδες εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας βγαίνουν από τη σιωπή τους, προτάσσουν τα στήθη τους και σχηματίζουν την εμπροσθοφυλακή της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. Ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους και να μείνουν στον δρόμο είναι πλέον ορατός. Την ερχόμενη Κυριακή θα δώσουν μαζικό παρών μαζί με τις οικογένειές τους σης Σκουριές. Η συγκέντρωσή τους θα μετρά μερικές χιλιάδες, με ένα και μόνο μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση: Είμαστε πολλοί, είμαστε εδώ και θα υπερασπιστούμε πάση θυσία τις δουλειές μας . Απέναντι τους σε μερικές δεκάδες μέτρα απόσταση θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι αντιδρώντες στην επένδυση. Τι θα γίνει αν συναντηθούν;

Αυτοί που αντιδρούν έχτισαν πετραδάκι πετραδάκι το κίνημα SOS Χαλκιδική και έκαναν όλη τη χώρα να χορεύει στον ρυθμό των Σκουριών. Ανεβαίνουν στο βουνό την ίδια μέρα, παρόλο που ούριος άνεμος πνέει πλέον για τις διεκδικήσεις τους. Είχαν εξαγγείλει εδώ και 15 ημέρες την πορεία τους, οι εξελίξεις όμως στο κυβερνητικό μέτωπο τους πρόλαβαν, θέλουν να δείξουν, παρ’ όλα αυτά, ότι θα φυλάττουν Θερμοπύλες μέχρις εσχάτων. Μερικές δεκάδες μέτρα θα τους χωρίζουν από τους εργαζομένους. Το σκηνικό πολέμου στήνεται ξανά. Οι φόβοι για προβοκάτσιες και επεισόδια είναι έντονοι. Κάποιοι ψυχραιμότεροι υπο στήριξαν ότι η πορεία των αντιδρώντων με το σύνθημα “Να φύγουν τώρα”  δεν θα έπρεπε να γίνει. Αλλωστε ο αγώνας τους φαίνεται ότι δικαιώνεται και η παρουσία των αποφασισμένων εργαζομένων στις Σκουριές μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Από τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στην Αθήνα σε έναν γύρο επαφών με τους νέους υπουργούς και τα κόμματα. Εχουν ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, για να εκφράσουν την αγωνία τους.

“Τους αγώνες των εργαζομένων μας τους έμαθαν οι αριστεροί. Εμείς είμαστε μεταλλωρύχοι. Δεν δεχόμαστε μεσοβέζικες λύσεις. Δεν θέλουμε να γίνουμε σερβιτόροι. Δεν υπάρχει ΕΣΠΑ για εμάς”  σημειώνει στη δημοκρατία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Γιάννης Χατζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αίσθηση που τους άφησαν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν είναι ακόμα πλήρως ενημερωμένα για το θέμα και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή και των εργαζομένων στον διάλογο που θα ακολουθήσει.

“Αν έχουν προτάσεις για βελτιώσεις σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, είμαστε μαζί τους. Δεν διαπραγματευόμαστε όμως τίποτα από όσα έχουν γίνει ήδη”  τονίζει ο κ. Χατζής. ” Την Κυριακή θα δείξουμε ποια είναι η κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Και θα πάμε χωρίς κουκούλες, με τις οικογένειές μας, για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Ξέρετε πώς είναι να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά με τον φόβο ότι την επομένη δεν θα έχεις να δώσεις γάλα στο παιδί σου;”