ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

ImageHandler

Τα τελευταία χρόνια έχουμε σχεδόν πειστεί πως η «συντριπτική πλειοψηφία» των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι κατά της εξόρυξης. Αυτό οφείλεται και εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι με μπλουζάκι «SOS Χαλκιδική» ξεχωρίζουν εμφανώς σε σχέση με τους άλλους που φορούν κανονικά ρούχα…

Αλλά, αυτό δεν θα έπρεπε να είχε αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην περιοχή; Κι όμως… Αν κοιτάξουμε τα νούμερα θα διαπιστώσουμε ακριβώς τα αντίθετα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ο δήμος Αριστοτέλη έχει 16 χωριά. Τα 11 από αυτά –τα λεγόμενα μεταλλευτικά ή ορεινά χωριά–, είναι υπέρ της εξόρυξης. Σε αναλογία εκπροσωπούν το 66% από το σύνολο του πληθυσμού και των ψηφοφόρων του δήμου. Τα άλλα 5 χωριά, τα παραθαλάσσια, είναι κατά της επένδυσης, εκπροσωπώντας το 34% του συνόλου του πληθυσμού και των ψηφοφόρων του δήμου. Στις πρόσφατες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με ποσοστό 33%. Από μόνο του αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά με τον ισχυρισμό πως «η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κατά της εξόρυξης». Να λάβουμε δε και υπόψη πως το θέμα της εξόρυξης αποτελούσε ένα ζήτημα-κλειδί στην κορυφή της πολιτικής τοπικής ατζέντας, και μια από τις κυριότερες προεκλογικές σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, τα 11 χωριά που υποστηρίζουν την επένδυση, (δηλαδή το 66% του εκλογικού σώματος του δήμου) έδωσαν 47% στη Νέα Δημοκρατία έναντι 25% στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 5 χωριά κατά της εξόρυξης (δηλαδή το 34% του εκλογικού σώματος του δήμου), έβγαλαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 48% και τη ΝΔ δεύτερη με ποσοστό 20%.

Αλλά και να πάρουμε το σύνολο των antigold ψήφων στο δήμο, δηλαδή αν αθροίσουμε τους ψήφους που πήραν τα κόμματα που είναι κατά της επένδυσης (και συνυπολογίζουμε και την Χρυσή Αυγή), φτάνει ένα ποσοστό κοντά στο 46,5%, ενώ τα κόμματα υπέρ της επένδυσης συγκεντρώνουν ένα ποσοστό πάνω από 48%. Άρα, για ποια antigold πλειοψηφία μιλάμε; Οι αριθμοί ποτέ δεν ψεύδονται… και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα…