ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ SUCCESS STORY ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

SONY DSC

Πώς τα απομεινάρια της υλοτομίας γίνονται αρχή και «συστατικό» της αποκατάστασης Το θρυμματισμένο ξύλο από τις υλοτομίες στις Σκουριές «εξασφαλίζει» την αποκατάσταση στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στις Σκουριές

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας νέος δασολόγος, ένας εισαγωγέας μηχανημάτων, ένας ντόπιος εργολάβος, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας χειριστής τσάπας; Στις Σκουριές, ο Αλέξανδρος Μελλάχ, δασολόγος, ο Αστέριος Κολοβός, εργολάβος από τη Μεγάλη Παναγία, ο Γιώργος Παπαδάκης, επιχειρηματίας, και ο Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεργάζονται στενά και κάνουν πράξη ένα διαφορετικό «success story» περιβαλλοντικής διαχείρισης, προετοιμάζοντας το έργο της αποκατάστασης.

Εμείς βρεθήκαμε στις Σκουριές, ακολουθήσαμε την ομάδα σε μια από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της διαδικασίας εκρίζωσης πρέμνων (το μικρό τμήμα του κορμού που απομένει μετά την κοπή και μέρος της ρίζας) και θρυμματισμού πρέμνων από τις υλοτομίες, και αποτυπώσαμε τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες που καθιστούν την επιλογή του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός μοναδική στην Ευρώπη.

Τι περιλαμβάνει το project; Το project αυτό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης, εντάσσεται στο κατασκευαστικό έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις Σκουριές. Ο Αλέξανδρος Μελλάχ με την Αναστασία Γαλατσιάνου μάς ξενάγησαν στο έργο, στις υλοτομικές εργασίες και στο χώρο όπου η διαδικασία του θρυμματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και μας εξήγησαν τη διαδικασία βήμα προς βήμα:

«Σε κάθε επιφάνεια όπου ολοκληρώνονται οι υλοτομικές εργασίες, γίνεται η εκρίζωση των πρέμνων και στη συνέχεια ο θρυμματισμός τους με ειδικό μηχάνημα παραγωγής ξυλοτεμαχιδίων. Τα υλικά που προκύπτουν θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικά στην αποκατάσταση των επιφανειών που καταλαμβάνουν τα έργα και στις τρεις περιοχές: Σκουριές, Στρατώνι και Ολυμπιάδα».

Επιλογή καινοτομίας: Το έργο, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα μέσα Σεπτέμβρη, βασίζεται στην καινοτομία: από την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, που είναι ούτως ή άλλως μια επιλογή υψηλού κόστους, μέχρι τον τεχνικό σχεδιασμό της απόδοσης και την επιλογή των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων. Καινοτομία που καλείται να αντιμετωπίσει με την καλύτερη απόδοση και τις λιγότερες φθορές μια συγκεκριμένη πρόκληση: το θρυμματισμό ριζών δρυός και οξιάς με μεγάλη πυκνότητα, ανάμεικτα με χώμα και πέτρες και με τη δύναμη στα άκρα να ξεπερνά τους 400 τόνους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαδάκη, χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια έρευνας και επιμόρφωσης και ένα από τα πέντε όλα κι όλα αντίστοιχα μηχανήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε ολόκληρη την Ευρώπη για να επιτευχθεί το εξής: 200 κυβικά μέτρα την ώρα, 5.000 κυβικά μέτρα σε λίγες μέρες: «Πρόκειται για πρωτοπόρο διαδικασία στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, πρώτη φορά χρησιμοποιείται τέτοιο μηχάνημα υψηλού κόστους σε κάθε επίπεδο».

Τι γίνεται μετά: Το επόμενο βήμα, όπως μας εξηγούν, είναι η μεταφορά του θρυμματισμένου υλικού σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους απόθεσης, όπου θα διατηρηθεί στις κατάλληλες συνθήκες για να κρατήσει τις εδαφοβελτιωτικές του ικανότητες. Στην πράξη, κάποια ποσότητα θα μεταφερθεί στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα για την αποκατάσταση και η υπόλοιπη θα αναμειχθεί με φυτική γη, ώστε να εμπλουτιστεί με οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία και να διατηρηθεί σωστά, για μελλοντικές χρήσεις στο πλαίσιο της παράλληλης αποκατάστασης.

Τα πλεονεκτήματα: Μέσα στο δάσος, παράλληλα με την εξέλιξη των εργασιών της ομάδας δασολόγων της Ελληνικός Χρυσός, ζητήσαμε από τον Δημήτρη Αλιφραγκή, που πιστεύει σθεναρά στην επιτυχία αυτής της ιδέας, να μας περιγράψει τα πλεονεκτήματά της: «Η επιλογή της χρήσης του τεμαχισμένου/θρυμματισμένου ξύλου ως υλικού επικάλυψης στην αποκατάσταση συμβάλλει δραστικά στη μακροχρόνια βελτίωση και της δραστηριότητας αλλά και των συνθηκών υγρασίας του εδάφους, καθώς μεταξύ άλλων μειώνει την επέκταση των ασθενειών, τη συμπίεση του εδάφους, τα ζιζάνια, τη θερμοκρασία και τη διάβρωση του εδάφους, ενώ αυξάνει τη διήθηση του νερού και παρέχει οργανικές ουσίες και θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Άρα διασφαλίζει τα βασικά προαπαιτούμενα για να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά κάθε είδους δράσεις αποκατάστασης, συμβάλλοντας στα ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα».

[ΠΗΓΗ: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ – ΤΕΥΧΟΣ 13]