ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

adam_smith_picture

Εκεί στην Αυγή, μετά από μερικές εβδομάδες, κάπου διάβασαν για τον έπαινο εταιρικής ευθύνης που απονεμήθηκε στην Ελληνικός Χρυσός από τον ΣΕΒΕ, και αποφάσισαν πως ήταν μια καλή ευκαιρία να… «χτυπήσουν τον καπιταλισμό»!!!

Έτσι, αφού αναπτύσσουν μια φλύαρη φιλολογία για το πόσο κακό κάνει η Ελληνικός Χρυσός στον τόπο, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στον κόσμο, στο ηλιακό σύστημα και στον Γαλαξία, καταλήγουν σε… «απλά μαθήματα συριζαϊκής οικονομίας»:

«Και όμως ο (και ηθικός φιλόσοφος) Άνταμ Σμιθ είχε διαβλέψει ότι μακροπρόθεσμα δεν μπορεί η καπιταλιστική οικονομία να λειτουργήσει δίχως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα δημόσιας ηθικότητας. Δεν μπορεί να μακροημερεύσει δίχως ορισμένους κανόνες του παιχνιδιού, στους οποίους να αναγνωρίζουν και οι υφιστάμενοι την εκμετάλλευση κάποιες εύλογες προσδοκίες τους. Πιο απλά, από τη σκοπιά του Σμιθ καπιταλισμός όπως αυτός της νεοφιλελεύθερης κατάπτωσης (ηθικής, αλλά παραδόξως και οικονομικής επίσης) θα κρινόταν ότι υπονομεύει την ίδια τη δυνατότητα αναπαραγωγής του. Άρα, εκτός από καταδικαστέος, κατ’ ουσίαν είναι και ιστορικά καταδικασμένος, εξ αιτίας ανεπίλυτων εσωτερικών του αντιφάσεων. Αρκεί, βέβαια, να συνεργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή και τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ανήκουν στο υπόλοιπο 99% της οικουμένης. Κατά προτίμηση εγκαίρως, όσο γίνεται. Προτού η εντροπία τού σύγχρονου καπιταλισμού θέσει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου γένους πάνω στον πλανήτη».

Περίεργο, η ΑΥΓΗ επικαλείται τον Άνταμ Σμιθ, τον «θεμελιωτή της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς»;;;