ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

1111414568234

Την ετήσια έκθεση “Doing Business” δημοσιοποίησε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Τράπεζα, κατατάσσοντας τις 189 χώρες του πλανήτη ανάλογα με το πόσο ελκυστικές είναι για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν. Σαν συμπέρασμα, καταλήγει στο ότι το να κάνει κανείς business στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι δύσκολο λόγω των εμποδίων που θέτει το νομικό σύστημα.

Το άρθρο, διερευνώντας τον πόσο χρόνο χρειάζεται σε κάθε χώρα για να επιλυθεί μια νομική διαφορά ή για την εκκαθάριση μιας εταιρείας, ρίχνει φως στις χλιαρές επενδύσεις που έγιναν στην ευρωπεριφέρεια από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Οι χώρες όπου είναι γρήγορο και εύκολο να συναφθούν συμβάσεις ή να εξαγοραστούν προβληματικές επιχειρήσεις είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές από τις χώρες με πιο νωθρά νομικά συστήματα. Η Ελλάδα και η Σλοβενία απαιτούν μεγαλύτερο διάστημα για την ολοκλήρωση τέτοιων διαδικασιών σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οικονομίες των οποίων έχουν καλύτερες επιδόσεις. Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. Τώρα χρειάζονται δυο μήνες παραπάνω για να συνάψει κανείς σύμβαση στη Σλοβενία απ’ ό,τι χρειαζόταν έναν χρόνο πριν, ενώ στην Ελλάδα χρειάζονται πάνω από 4 χρόνια(!), δηλαδή γύρω στους 20 μήνες παραπάνω απ΄ ό,τι το 2010.

Το μόνο “καλό” που βλέπει στην αναφορά ο Economist για την Ελλάδα είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει περισσότερη δουλειά για τους… δικηγόρους.

[ΠΗΓΗ: THE ECONOMIST]