ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ

images

«Το προνόμιο της αλήθειας ή της ποιότητας ζωής δεν είναι προνόμιο λίγων, είναι προνόμιο όλων. Κανένας δεν μπορεί να επενδύσει στη χώρα μας αν δεν σέβεται τους θεσμούς και αν δεν προστατεύει το περιβάλλον. Οι δύο αυτές απαράβατες προϋποθέσεις αποτελούν για μας όρους συμβολαίου με το κοινωνικό σύνολο. Όποιος παραβαίνει τους κανόνες αυτούς, εμείς είμαστε εκείνοι που θα τον αποβάλλουμε από τη χώρα. Στην περιβαλλοντική προστασία, στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική συνοχή δεν χωρούν εκπτώσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στο συνέδριο Maximizing Value: The Importance of the Extractive Industry to Growth in the EU Economy and its Regions , που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο ορυκτός πλούτος, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, είναι ενταγμένος στη στρατηγική ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ως κοινωνικό αγαθό, αφού ο άνθρωπος χωρίς ορυκτά δεν μπορεί να επιβιώσει. Προανήγγειλε, δε, σειρά δράσεων, που θα επιταχύνουν το βηματισμό επί του προκειμένου για την υλοποίηση ώριμων επενδυτικών σχεδίων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και ασφαλώς την προστασία του περιβάλλοντος. Ως προς το ρόλο της Πολιτείας, ειδικότερα, ο υπουργός έδωσε έμφαση στο λατομικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για τα λατομεία, αδρανών υλικών, μαρμάρων, φυσικών λίθων και βιομηχανικών ορυκτών, καθώς και σημειακές εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις του Μεταλλευτικού Κώδικα. Το φθινόπωρο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. «Το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για ένα απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης των λατομείων όλων των κατηγοριών των ορυκτών και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζουμε εκεί που πρέπει και επιβάλλεται το Μεταλλευτικό Κώδικα, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον και προάγοντας την περιβαλλοντική προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Μανιάτης.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕ για την καταγραφή και αξιολόγηση των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων και των εκτάσεων βιομηχανικών ορυκτών, επρόκειτο να παραδώσει σε πόρισμα την τελική της πρόταση για τις προοπτικές που έχει η πατρίδα μας, αναφορικά με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι η απάντηση στο αυτονόητο ερώτημα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εξορυκτική δραστηριότητα και γιατί. Αν εδραιώσουμε κανόνες εμπιστοσύνης και κοινής λογικής, μπορούμε να πετύχουμε. Η πατρίδα πλέον δεν μπορεί να περιμένει αυτόκλητους σωτήρες και μαγικά ραβδιά . Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ κωδικοποιώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Στον προγραμματισμό μας είναι, επίσης, η δημιουργία και λειτουργία ενός θεσμικού διαχειριστικού επιστημονικού δικτύου στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας, που, σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα προτείνει τις δυνατές αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών. Το ίδιο δίκτυο θα αναλάβει την ευθύνη για να αναστρέψει τη στρεβλή παραγωγική και κοινωνική αντίληψη, που καλλιεργείται για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών. Τόσο στο Εθνικό, όσο και στα επιμέρους Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, ο ορυκτός πλούτος θα καταγραφεί, θα προσδιοριστεί και θα συνυπολογιστεί ισότιμα με όλες τις άλλες παραμέτρους στο νέο περιφερειακό μοντέλο και των 13 περιφερειών της χώρας. Ηδη, σε συνεννόηση με το ΕΠ ΠΕΡΑΑ έχουμε προκηρύξει την εκπόνηση ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, θα είναι απόλυτα σαφές πια, με τεκμηριωμένο επιστημονικό τρόπο, πού η φύση έχει τοποθετήσει ορυκτό πλούτο και πώς μπορούμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ωφελιμότητα να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο . Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι περιουσία του ελληνικού λαού και αυτό διασφαλίζεται από το Μεταλλευτικό Κώδικα και το Σύνταγμα της χώρας. Οφείλουμε να τον επιβεβαιώσουμε στο σύνολο του και να τον αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό στους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε ορθολογικά, θα ενισχύσουμε και θα θωρακίσουμε τους θεσμούς δημιουργίας αυτού του πρωτογενούς πλούτου, όπως άλλωστε κάνουν και όλες οι χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμιά πλουτοπαραγωγική της πηγή, γι’ αυτό πρέπει να τις εντοπίσει, να τις ανακαλύψει και να τις αξιοποιήσει. Όλες. Όλο τον ορυκτό πλούτο».

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, 01/07/2014]