ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΖΕΟΛΙΘΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ…

kirki

Η κακή εμπειρία από τα κωλύματα που προκαλεί το ΥΠΕΚΑ στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος ζεόλιθου στα πετρωτά Έβρου κινητοποίησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, που προχωρεί μόνος του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων εξόρυξης ενός άλλου κοιτάσματος ζεόλιθου, στην Κίρκη Έβρου, 25 χλμ. ΒΔ της Αλεξανδρούπολης και 14 χλμ. ΝΑ των Σαπών Ροδόπης. Εκεί, σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες εκ μέρους του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, που διενήργησε ο υφηγητής του Ινστιτούτου, Κυριάκος Αρίκας, έχει βρεθεί αρίστης ποιότητας κοίτασμα ζεόλιθου. Αφορμή για τις έρευνες αποτέλεσαν τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία της αδειοδότησης της εξόρυξης στα Πετρωτά, τα οποία δυστυχώς εμποδίζουν αδικαιολόγητα την ενδιαφέρουσα αυτή επένδυση, τονίζει ο Κ. Αρίκας. Αναφερόμενος στις προγραμματιζόμενες εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Πέραμα και Σάπες της Θράκης, υποστηρίζει ότι αυτές θα έχουν «ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες στη Θράκη». Στην προκειμένη όμως περίπτωση επιδοκιμάζει με έμφαση την προτεινόμενη εκμετάλλευση ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου, ιδιαίτερα «στη σημερινή συγκυρία της ανεργίας και οικονομικής κρίσης». Ο δε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, υπογραμμίζει ότι η υπόθεση των Πετρωτών θα καταλήξει στα ποινικά δικαστήρια. Αυτή η αρνητική εμπειρία των Πετρωτών ώθησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει μόνος του στη διεκδίκηση της άδειας ερευνών, προκειμένου να σωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Κίρκης από κωλυσιεργίες και όσα άλλα συνέβησαν στη περίπτωση των Πετρωτών. Εκεί όπου, σύμφωνα με τον Β. Λαμπάκη, «υπάρχει αρίστης ποιότητας και τεράστιων ποσοτήτων ζεόλιθος που δεν είναι ακόμη εκμεταλλεύσιμος, δυστυχώς, κι αυτό είναι ένα αρνητικό πρόσημο για την Ελλάδα . Ο δήμος έχει ήδη ετοιμάσει τον απαραίτητο φάκελο και το επόμενο διάστημα πρόκειται να τον καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την υποβολή αιτήματος για την έκδοση άδειας ερευνών. Ο δήμος θέλει να πάρει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στην Κίρκη και να προχωρήσει σε συνεκμεταλλεύσεις ή παραχωρήσεις της εκμετάλλευσης επεξεργασίας του ζεόλιθου σε ιδιωτικά σχήματα, σε επιχειρηματίες. Έτσι και θα δημιουργηθούν για το δήμο θέσεις εργασίας, αλλά κι ένα προϊόν που θα είναι περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι στην Κίρκη μπορεί να δημιουργηθεί, όχι μόνο εργοστάσιο εξόρυξης, αλλά και επεξεργασίας του ζεόλιθου, από το οποίο το προϊόν θα εξάγεται με την επεξεργασία που απαιτείται για κάθε διαφορετική χρήση (μαγειρική, φαρμακευτική, αγροτική, κτηνοτροφική), οπότε τα οφέλη αναμένεται να είναι τεράστια. «Νομίζω ότι θα μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης, θα είναι ένα τεράστιο γεγονός και μια πηγή πλούτου φανταστική», υπογραμμίζει ο Β. Λαμπάκης.

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι έτσι, και μάλιστα ενόψει εκλογών, αμβλύνονται οι εντυπώσεις από την αντίθεση του δήμου στην εξόρυξη χρυσού που βρίσκει αντίθετους πολλούς κατοίκους. Έτσι ο Βαγγέλης Λαμπάκης μπορεί να βγει και να δηλώνει ευθαρσώς: «Εγώ, αντίθετος στις εξορύξεις; Μα τι λέτε… Εγώ δεν προωθώ τον ζεόλιθο;…». Βέβαια, για τον χρυσό ο επενδυτής έχει βρεθεί και μάλιστα με τα χρήματα στο χέρι… Για τον ζεόλιθο της Κίρκης, είμαστε στην αρχή ακόμα…

Η φωτό που δημοσιεύουμε είναι από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία της Κίρκης που ουδόλως ενοχλούν τον τάχαμου οικολόγο δήμαρχο!

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/03/2014]