ΧΡΥΣΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014!

iVu49IkahXG4

Να ένας τίτλος ειδήσεων του Bloomberg News που κανείς δεν προέβλεψε: «Οι ταύροι της αγοράς χρυσού υπαναχώρησαν με την τιμή να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 32 ετών». Ένα χρόνο πριν, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει τη μέση τιμή-στόχο των 1.815 δολ. ανά ουγγιά για το τέλος του 2013. Η πραγματική τιμή στο τέλος του έτους: περίπου 1.200 δολάρια.

Πρόκειται για μια τεράστια απόκλιση. Τα συμβόλαια του χρυσού, όχι απλώς σημείωσαν πτώση, αλλά ήταν και της τάξης του 29% – η πρώτη ετήσια πτώση από το 2000 και η μεγαλύτερη από το 1981. Γιατί οι προβλέψεις έπεσαν τόσο έξω; Κυρίως επειδή η τιμή του χρυσού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τις ανεξιχνίαστες διαθέσεις των κερδοσκόπων. Αν κάνεις μία λάθος μαντεψιά για αυτούς τους παράγοντες , μπορείς να πέσεις πολύ έξω.

Πριν από ένα χρόνο, μια καταχώριση στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal έκανε αναφορά στις προβλέψεις των αναλυτών της BNP Paribas, οι οποίοι τοποθετούσαν την τιμή του χρυσού κατά μέσο όρο στα 1.865 δολάρια ανά ουγγιά το 2013. Οι αναλυτές, όπως ανέφερε το blog, «αναμένουμε νέα ιστορικά υψηλά για το χρυσό με φόντο την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τις μικρότερες συνέπειες από τυχόν διάσπαση της ευρωζώνης και τη συνεχή στήριξη από τη φυσική ζήτηση».

Ένας από τους λίγους αναλυτές που προέβλεψαν σωστά ήταν ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank Δανίας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο χρυσός θα υποχωρήσει στα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτή δεν ήταν μια πραγματική πρόβλεψη, αλλά μία από τις «εξωφρενικές προβλέψεις» της τράπεζας για το σύνολο του έτους που συγκαταλεγόταν στα “tail risks” –δραματικές, σχεδόν απίθανες προβλέψεις.

Τι θα κάνει η τιμή του χρυσού το 2014; Η προθεσμιακή αγορά αναμένει ότι θα  κινηθεί σταθεροποιητικά φέτος. Πάντως, ένα χρόνο πριν, οι περισσότεροι αναλυτές είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το που θα κινηθεί η τιμή του χρυσού. Η πλειοψηφία ανέμενε υποχώρηση ακόμη και στα 900 USD/oz ενώ ορισμένοι άλλοι θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 USD/oz. Μέσα σε ένα τέτοιο ευρύ φάσμα προσδοκιών, είναι λογικό και οι επενδυτές να αισθάνονται σύγχυση και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Μετά από μια δωδεκαετή bull αγορά αναμένουμε με ενδιαφέρον την πορεία της αγοράς το 2014 περιμένοντας μια επιπρόσθετη υποχώρηση το πρώτο τρίμηνο, με την επιβράδυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και την ισχυροποίηση του δολαρίου να μην παρέχουν την υποστήριξη που θα αναζητούσε η συγκεκριμένη αγορά, κατά την διάρκεια της χρονιάς όμως ο χρυσός μπορεί να ανακάμψει με κάποιους από τους αρνητικούς για την τιμή του παράγοντες να υποχωρούν προς το τέλος του έτους.

[ΠΗΓΕΣ: άρθρα του Peter Coy, οικονομικού συντάκτη του Bloomberg Businessweek στο www.capital.gr και του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank στο )www.naftemporiki.gr