ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ…

157D8F33DECB576805F3DA4F72607DAB

Μέσα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε τοποθετείται και η καταδρομική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η ειδική έκδοση των ΝΕΩΝ με τα γεγονότα της χρονιάς, μας θυμίζει τι ακριβώς είχε γίνει στις 18/2/2013:

«Καταδρομική εμπρηστική επιχείρηση με στοιχεία αντάρτικου πόλεων οργάνωσαν και εκτέλεσαν χθες περίπου 50 κουκουλοφόροι στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Παρά την οργάνωση της επιχείρησης, όμως, οι δράστες άφησαν πίσω τους πολλά στοιχεία, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους: στο κατεστραμμένο εργοτάξιο βρέθηκαν μια κουκούλα τύπου full face, κηλίδες αίματος, αποτσίγαρα, ένας πυρσός, μολότοφ που δεν ανεφλέγησαν και μία χειρουργική μάσκα. Όλα αυτά τα ευρήματα φέρουν ίχνη DNA. Χθες το βράδυ είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου τέσσερα άτομα και άλλα τέσσερα αναζητούνται. Νωρίτερα όμως είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι 27 που είχαν προσαχθεί λίγες ώρες μετά την επίθεση. Οι δράστες χρησιμοποιώντας μολότοφ, καραμπίνες, λοστάρια και αλυσοπρίονα δεν δίστασαν να χτυπήσουν και να περιλούσουν με βενζίνη τους φύλακες των εγκαταστάσεων προκειμένου να τους αποτρέψουν να επιχειρήσουν να σβήσουν τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα μηχανήματα του εργοταξίου. Φεύγοντας μάλιστα έκοψαν τρία δένδρα με αλυσοπρίονα, κλείνοντας έτσι τη διασταύρωση Παλαιοχωρίου Μεγάλης Παναγιάς, ώστε να καθυστερήσει η προσέγγιση της Πυροσβεστικής. Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και ένας εκ αυτών παρέμεινε νοσηλευόμενος. Οι δράστες προσέγγισαν το εργοτάξιο από το δάσος έχοντας αφήσει τα αυτοκίνητά τους τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα πιο μακριά, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί. Με την εμπρηστική επίθεση οι αντιδράσεις για την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή κλιμακώνονται επικίνδυνα, αφού οι δράστες απείλησαν ευθέως τις ζωές των εργαζομένων. Οι τελευταίοι απειλούν πλέον ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για να προστατευθούν. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν χάος μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις περιγραφές των εργαζομένων, οι εισβολείς ξυλοκόπησαν άγρια τους φύλακες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πόλη. Μάλιστα, δύο από αυτούς τους έδεσαν και τους περιέλουσαν με βενζίνη απειλώντας ότι θα τους βάλουν φωτιά, ενώ έναν τον είχαν μαζί τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης , μέχρις ότου διασφαλίσουν ότι θα φύγουν χωρίς να τους εμποδίσει κανένας. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι στις Σκουριές, αφού η κόντρα για τη λειτουργία των μεταλλείων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι ομάδες πολιτών που αντιδρούν στις εξορύξεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, τα επεισόδια είναι πλέον συχνά και συνήθως φθάνουν στα άκρα, ενώ και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα μπροστά στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι κινητοποιήσεις και επεισόδια γίνονται με την πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν γίνεται η Πολιτεία να μην περιφρουρεί την επένδυση. Έχουμε κράτος ή δεν έχουμε Στα μεταλλεία απασχολούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ αυτόν τον μήνα επρόκειτο να προσληφθούν άλλοι 200. Θα φτάσουμε σε σημείο να σκοτωθούμε μεταξύ μας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μαύρη Πέτρα Αγγελος Δεληγιόβας.

Σκεπτικισμό στην εταιρεία Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, προκαλεί η επίθεση. Μέχρι το 2016 η επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα της Ελληνικός Χρυσός πρόκειται να ανέλθει στο 1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, οπότε και ανέλαβε τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, έχει επενδύσει περί τα 100 εκατ. δολάρια και έχει τριπλασιάσει τους απασχολούμενους εργαζομένους από 400 σε 1.200.»

Έτσι, ακριβώς είχαν τα γεγονότα, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί… Γεγονός είναι πως η «αδύνατη» μνήμη κάποιων έχει ήδη ξεχάσει τα πρωτοφανή γεγονότα, αφού όλοι οι αντιδρώντες, ακόμα και αυτοί που έκατσαν ένα εξάμηνο φυλακή, είναι «καλά παιδιά», «οικογενειάρχες», «επιχειρηματίες», κ.λπ…. Την επίθεση την έκαναν τα αγνωστά πράσινα ανθρωπάκια από τον Άρη…