980 ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

shutt116227393-LOW

Σήμερα, λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 980 μεταλλεία χρυσού, που εκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, βρίσκονται επίσης στην Κίνα, Νότιο Αμερική, Ρωσία, Τουρκία και κοντύτερα στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της Ε.Ε. όπως Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία και Φινλανδία μόνο, λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές, παγκοσμίως, περιβαλλοντικές προδιαγραφές (standards) που βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα σε δύο χώρες με μακροχρόνια και ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.

Για παράδειγμα, το μεταλλείο του χρυσοφόρου χαλκοπυρίτη στο Aitik της Boliden, που βρίσκεται στη Βόρεια Σουηδία (Gallivare) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού της Ευρώπης. Το κοίτασμα περιέχει χαλκό και επίσης χρυσό και άργυρο. Η παραγωγή του είναι 240000 t/y χρυσοφόρου συμπυκνώματος χαλκού το οποίο μάλιστα μεταφέρεται σιδηροδρομικώς για επεξεργασία στο εργοστάσιο Ronnskar (Skelleftehamn).

Επίσης, στην Φινλανδία, στην περιοχή Κιτίλια της Λαπωνίας, ήδη ξεκίνησε, δέκα χρόνια μετά την αρχική ανακάλυψη του κοιτάσματος το 1998, η παραγωγή χρυσού από την καναδική εταιρεία Agnico-Eagle. Τα εκτιμώμενα αποθέματα ξεπερνούν τα 3 εκατ. ουγκιές χρυσού (περιεκτικότητα 5g/t) και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρόκειται για το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο στην Ευρώπη, το οποίο με βάσει τα παραπάνω θα λειτουργήσει για 13 τουλάχιστον χρόνια με ετήσια παραγωγή 150 χιλιάδες ουγκιές το χρόνο. Η ανάκτηση χρυσού θα γίνεται από μονάδα στην ίδια περιοχή και με συνδυασμό εκχύλισης υπό πίεση και κυάνωση του εκχυλίσματος.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι γνωστό το Βαλκανικό γεωλογικό τόξο που εκτείνεται από την Ρουμανία μέχρι και την Τουρκία, με μεγάλα και πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσματα, που ήδη βρίσκονται σε εκμετάλλευση σε όμορες χώρες.

Έχει επανειλημμένως ειπωθεί πως σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνοι! Με τις σημερινές τιμές του μετάλλου, η αξία των κοιτασμάτων αυτών ξεπερνά το ποσό των 18 δισ. Ευρώ!

Προκαλεί εντύπωση στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους και επενδυτές, πως ένας τέτοιος πλουτοπαραγωγικός πυλώνας παραμένει ανεκμετάλλευτος, αν αναλογισθεί κανείς την δεινή οικονομική συγκυρία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Πόσο μάλλον για την σημερινή Ελλάδα, με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και την αναγκαιότητα άμεσων ξένων επενδύσεων.