ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ 2022

Την επανάληψη του φαινομένου των διαδοχικών αναθεωρήσεων της ανάπτυξης που ζήσαμε το 2021, μέχρι η ανάπτυξη να κλειδώσει στο 8,3%, θα έχουμε και για το 2022, με την ανάπτυξη να ξεπερνά το 6,1%, από 5,6% που προβλέπει επίσημα το Υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό.

Παρά το βαρύ τίμημα των επιπλέον 6 δισ. ευρώ που αναμένεται να πληρώσουμε μέχρι και το τέλος του χρόνου μόνο για φυσικό αέριο και τον υψηλό πληθωρισμό που σε μέσα ετήσια επίπεδα θα φτάσει στο 9,7%, η δυναμική της οικονομίας συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και για το δ’ τρίμηνο του χρόνου.

Χαρακτηριστική είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο, τα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, ξεπέρασαν τον νέο στόχο που τέθηκε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Ο νέος στόχος για τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένος κατά 4,85 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2022, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων αποτελεί και έναν δείκτη για την οικονομική δραστηριότητα, η εξέλιξη της υπέρβασης του στόχου για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου μαρτυρά ότι και ο στόχος για ανάπτυξη στο 5,6% για φέτος είναι συντηρητικός, παρότι σημαντικά υψηλότερος από το 3,1% του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξη του Απριλίου και του 5,3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Όπως και το 2021, το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την οικονομική μεγέθυνση κατά 7,8% για το α’ εξάμηνο του χρόνου, υιοθετεί ένα “ρεαλιστικά δυσμενές” σενάριο για το β’ εξάμηνο του χρόνου, με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα που συνθέτουν η μεγάλη διακύμανση των τιμών των καυσίμων, ο υψηλός πληθωρισμός και το περιβάλλον αύξησης του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ.

Πιο αισιόδοξοι οι Θεσμοί, η ΤτΕ και ο ΙΟΒΕ

Την ίδια ώρα, όλοι οι οργανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την πορεία της οικονομίας, έκαναν σημαντικές αναθεωρήσεις από τις προβλέψεις της άνοιξης και πλέον εμφανίζονται σαφώς πιο αισιόδοξοι από το ΥΠΟΙΚ. Εντός Ελλάδας, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 6,2%, από 3,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Το ΙΟΒΕ προβλέπει τώρα ανάπτυξη 6%, από 2,5% τον Απρίλιο. Εκτός Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν πλέον για φέτος ανάπτυξη 6%, από 3,5% και 3,2% που προέβλεπε η Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις και 3,3% που προέβλεπε τον Απρίλιο το ΔΝΤ. Μάλιστα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και για το 2023, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Τι πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο

Γιατί το 2022 επαναλαμβάνεται το σενάριο του 2021 με την ανάπτυξη; Παρότι τη σκυτάλη της κρίσης του κορονοϊού πήρε η ενεργειακή κρίση, η δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία δεν ανακόπηκε. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να καταγράψουν αύξηση πάνω από 20% για φέτος, ενώ και οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν από πέρσι κατά 10%. Οι εξαγωγές, είχαν επίσης θετική συμβολή στο ΑΕΠ, με οδηγό κυρίως τον τουρισμό, ο οποίος ξεπέρασε την πρόβλεψη για ανάκαμψη των εσόδων του, στο 85% εκείνων του 2019.

Πλέον, το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει έσοδα ίδια ή και λίγο υψηλότερα από το 2019, κοντά στα 19 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή 3 δισ. υψηλότερα από τα 16 δισ. που υπολόγιζε στις αρχές του χρόνου. Η ιδιωτική κατανάλωση, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, κατέγραψε απροσδόκητη ανθεκτικότητα και αναμένεται να έχει αύξηση περίπου 8% για φέτος, βοηθούντος βέβαια και του τουρισμού.

Τέλος, ρόλο αναχώματος στην πτώση των εισοδημάτων είχαν, για άλλη μια χρονιά, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τόσο για την ενεργειακή κρίση όσο και για τις συνέπειες του κορονοϊού, τα οποία θα φτάσουν φέτος κοντά στα 13 δισ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 30/11/2022]