ΠΙΘΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πιθανό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς να χρειαστούν ενισχυτικές ετήσιες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

“Η 4η δόση στις ηλικίες οι οποίες είχαν πιο γρήγορη αποδυνάμωση, έδειξε ότι ήταν αποτελεσματική.  Αυτό δεν σημαίνει ότι αργότερα στο γενικό πληθυσμό, όταν περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, δεν θα είναι χρήσιμη. Περιμένουμε για να το δούμε. Είναι λογικό, εάν μαζευτούν αυτά τα στοιχεία, να χρειαστούν ενισχυτικές ετήσιες δόσεις.

Οι ενισχυτικές δόσεις είναι κλασικά, παραδοσιακά, συνδυασμός με την ένταση της επιδημίας. Δηλαδή, πολλές φορές δεν χρειάζονται ενισχυτικές για κάποια σχήματα, κάποιες φορές μπορεί να πούμε “εκτέθηκες στον ιό, κάνε μια ενισχυτική δόση” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Αυτό που μας έδειξαν οι μελέτες και όλη η επιτήρηση που έχουμε κάνει, είναι ότι στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους  είναι  πιο εύκολο, μετά από κάποιο καιρό δηλαδή, να περνάει αυτή η ανοσοποίηση. Όπως γίνεται και με τη γρίπη. Για αυτό και στη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο.

Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτό θεωρούμε όλοι πιθανό, να χρειάζεται τουλάχιστον για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια μια ετήσια δόση του εμβολίου. Αλλά αυτό είναι που ξέρουμε μέχρι στιγμής, έτσι πορευόμαστε και φαίνεται ότι πραγματικά η επιδημία μειώνεται και ότι το εμβόλιο είναι σύμμαχός μας, όπως είναι και για τη γρίπη” συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Επί του παρόντος η πανδημία συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε 19% μείωση των διαγνώσεων και 39% μείωση στους θανάτους.  Όσον αφορά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 20% είναι η μείωση στις απλές κλίνες, 13% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αποκλιμάκωση των μέτρων

Όπως εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή της συνεδρίαση, θα υπάρξει αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου  και  επαναφορά  της χωρητικότητας στο 100%. Επίσης αποφασίστηκε η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τον επόμενο μήνα θα γίνεται ένα rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που παραμένουν τα δύο rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τέλος, ένα rapid τεστ (από δύο που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Τα μέτρα πάντως θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναφορά. Οι ειδικοί παρατηρούν την πορεία της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο, που μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας.

Συγκεκριμένα, στη Νότιο Αφρική καταγράφεται μια ήπια αύξηση της διασποράς μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. “Θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο και θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο” εξήγησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 29/4/2022]