THOMSEN (ΕΤΕπ): ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΤΕπ Και ΕΤαΕ

Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε χρηματοδοτήσεις το πρώτο πακέτο εγγυήσεων ύψους 1,125 δισ. ευρώ που υπογράφηκε την Πέμπτη μεταξύ της ΕΤΕπ,  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας,  ενεργοποιώντας για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Θέλουμε σύντομα να υπογράψουμε αντίστοιχες συμφωνίες με όλες τις εμπορικές τράπεζες,  τονίζει στην συνέντευξή του στο Capital.gr o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα,  κ. Christian Kettel Thomsen. Τονίζει μάλιστα, ότι τα χρήματα θα πρέπει να φτάσουν πολύ γρήγορα στους δικαιούχους, δηλαδή μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Τούτο με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων των 25 δισ. ευρώ είναι μια από τρεις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί από τον περασμένο Απρίλιο με το ξέσπασμα της πανδημίας,  για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid 19.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ θυμίζει ότι μέσα στην τριήμερη επίσκεψη της διοίκησης της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα υπογράφηκε μια συμφωνία για χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία μέσω μόχλευσης και από τις εμπορικές τράπεζες, θα μετατραπεί σε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τhomsen θεωρεί πλέον ότι με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί και στο ελληνικό πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”,  οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στο να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη σύμβαση ύψους 330 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ για εκσυγχρονισμό των δικτύων παροχής και διανομής και ψηφιοποίηση της διαχείρισης, σημειώνοντας ότι είναι μια από τις επενδύσεις που κοιτάζουν προς το μέλλον. Το ίδιο σημαντική,  θεωρεί και τη σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 325 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κάποιων από τους πυλώνες του προγράμματος δίκαιης μετάβασης. 

Σε ό,τι αφορά τα 5 δισ. ευρώ με τα οποία θα συμμετέχει η ΕΤΕπ στις χρηματοδοτήσεις του “Ελλάδα 2.0”, ο κ. Τhomsen τονίζει ότι θα διατεθούν κυρίως σε μεγάλα έργα που θα αναλάβουν μεγάλες επιχειρήσεις και κάποιες δημόσιες υποδομές. Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν και έργα εκτός της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Σημειώνει ότι όταν εξασφαλιστούν οι στόχοι χρηματοδοτήσεων έργων που αφορούν κατά 37% την πράσινη οικονομία και 20% ψηφιακά έργα,  μπορούν να χρηματοδοτηθούν και άλλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης,  φτάνει να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις.

Αναφορικά με την προοπτική “μονιμοποίησης” του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για θέμα των μετόχων της Τράπεζας, δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ . Προς το παρόν,  τονίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα χρήματα του μηχανισμού να συμβάλλουν στην ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομικών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Thomsen στον Τάσο Δασόπουλο: 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/6/2021]