ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από την αρχική του στάση και να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, το οποίο περιλαμβάνει και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κι αυτό παρότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κογκρέσο με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία, που καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί το ενδεχόμενο  προεδρικό βέτο. 

“Ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο νομοσχέδιο για την άμυνα είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο!”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter.

THE BIGGEST WINNER OF OUR NEW DEFENSE BILL IS CHINA!. I WILL VETO!

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί ο Τραμπ λέγοντας ότι Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το νομοσχέδιο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία επιπλέον πληροφορία, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ο πρόεδρος Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο, καθώς θέλει να περιληφθεί το νομοσχέδιο η κατάργηση της Ενότητας 230, η οποία αφορά το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιρειών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου, ενώ ζητά να προβλέπει επίσης πιο σταθερή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Η Ενότητα 230, που αποτελεί και τον βασικό λόγο αντίδρασης του Τραμπ, προστατεύει τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook και το Twitter ώστε να μην θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα τους.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ το επόμενο έτος, ύψους 740 δισ. δολαρίων, υπερψηφίστηκε με ψήφους 84 υπέρ και 13 κατά, ενώ προηγουμένως είχε περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς οι ψήφοι υπέρ ήταν 335 έναντι 78 κατά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες προκειμένου να υπογράψει το νομοσχέδιο. Αν αποφασίσει τελικά να ασκήσει βέτο, τότε τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, θα πρέπει να ψηφίσουν εκ νέου και με πλειοψηφία 2/3 να ανατρέψουν το προεδρικό βέτο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 13/12/2020]