ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 21 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΑ 352 ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Και νέα αύξηση -όπως ήταν αναμενόμενο- κατέγραψαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Στα 331 κρούσματα που είχαμε μέχρι χθες ήρθαν να προστεθούν ακόμη 21, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νοσούντων να ανέρχεται πλέον σε 352. Σημειώνεται πως 51 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκ των νοσούντων 65 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 9 εξ αυτών σοβαρά. Σημείωσε ότι 10 εκ των κρουσμάτων πήραν εξιτήριο. Σημειώθηκε επίσης ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα για 200 δείγματα που έχουν ληφθεί, τα οποία αναμένονται αύριο. 

Κατά τα λεγόμενα του κ. Τσιόδρα, συνολικά έχουν σταλεί για έλεγχο περί τα 4.200 δείγματα.

Προς το παρόν έχουν απελευθερωθεί 15 εκατ. ευρώ για υγειονομικό υλικό, ενώ θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ για προσλήψεις περί των 2.000 γιατρών με 950 προσλήψεις να έχουν ήδη γίνει, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα έκανε λόγο για 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις στον αγώνα εναντίον του κορονοϊού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου. Σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού, ενώ εκμισθώνεται σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στο σύνολο τα κρούσματα παγκοσμίως είναι περί τα 175.000 ενώ οι νεκροί έφτασαν στις 6.700.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έχουν τεθεί σε καραντίνα η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, η οποία θα ισχύσει για 14 ημέρες. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι υπήρξε ένας πυρήνας μετάδοσης στην Καστοριά που “μας προβλημάτισε και έπρεπε να πάρουμε μέτρα”. 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο COVD-19 “είναι μια νόσος που μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Είναι σπάνιο για τους νέους αλλά πρέπει να είμαστε σε επιτήρηση όλοι μας για την υγεία μας. Η υπευθυνότητα είναι ατομικό μέτρο. Πρέπει να λάβουμε την ευθύνη”.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι “θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία”. “Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ατομικής ευθύνης”.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα από Τετάρτη και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Από την κίνηση αυτή εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Επιπλέον, όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια θα τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, ενώ παράλληλα όπως ανακοινώθηκε προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Επιπρόσθετα, δεν θα ισχύει ο δακτύλιος μέχρι το τέλος Απριλίου.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 16/3/2020]