ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΗΡΑΚΛΗΣ”

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού, στην Ουάσιγκτον με διεθνείς επενδυτές για το σχέδιο “Ηρακλής”.

Οι πρώτες επαφές με επενδυτικούς κολοσσούς όπως η BlackRock, που διαχειρίζεται κεφάλαια 7 τρις. δολαρίων και η Deutsche Bank, έδωσαν το στίγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για το ελληνικό APS, στο οποίο θα μεταβιβαστούν κόκκινα δάνεια των τραπεζών, ύψους 30 δις. ευρώ.

“Ο Ηρακλής είναι game changer και καταλύτης για τους διεθνείς επενδυτές”, ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές στο “δίδυμο” του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι το ελληνικό APS θα αποτελέσει μαγνήτη για διεθνείς επενδύσεις. Η έγκριση του “Ηρακλή” από την Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν καταλυτική για το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός σχεδίου πλήρους εξυγίανσης των τραπεζών που θα ακολουθηθεί από μία δεύτερη φάση για τη μείωση των NPLs, τον νόμο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του σχεδίου, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά. 

Οι συναντήσεις Σταϊκούρα – Ζαββού με επενδυτές στη Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο. Τα επόμενα ραντεβού είναι με την Moody΄s, την HSBC, την JP Morgan, την DBRS, την BNP Paribas και τη Morgan Stanley, με chief economists της Παγκόσμιας Τράπεζας και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Ήδη, από την ανταπόκριση των επενδυτών φαίνεται ότι το σχήμα “Ηρακλής”, μετά από 10 χρόνια κρίσης και απομόνωσης, θα βάλει ξανά την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Το ραντεβού με την Moody΄s κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μετά και το σημερινό report του διεθνούς οίκου αξιολόγησης που κρίνει την εξέλιξη με την έγκριση του “Ηρακλή” credit positive, αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας προσεχώς.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο Capital.gr, την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η κα Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody΄s Investors Service, “η έγκριση του ελληνικού Asset Protection Scheme είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη για την οποία περιμέναμε εδώ και καιρό. Ένα παρόμοιο σχήμα βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Θα πρέπει να δούμε, σε ποια έκταση και πόσο γρήγορα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα”. 

Σε σημερινό report της, η Moody’s Investor Service χαρακτήρισε ως “πιστωτικά θετικό γεγονός” για τις ελληνικές τράπεζες την έγκριση του “Ηρακλής”, διότι θα τις βοηθήσει να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, που ανέρχεται στο 43,6% των συνολικών δανείων του συστήματος, με βάση στοιχεία του Ιουνίου. Μια βελτίωση στην ποιότητα των τραπεζικών assets μέσω του “Ηρακλής”, θα ενισχύσει επίσης σταδιακά την ικανότητά των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και τελικά και την κερδοφορία τους, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για το επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών στο διάστημα 2020-2021, προσθέτει ο διεθνής οίκος.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νένας Μαλλιάρα, 17/10/2019]