ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΔΗΜΟΥΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς νέοι θάνατοι προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την

εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που τους προκάλεσε η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και 17 προστέθηκαν στον κατάλογο με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη.

Από το τέλος του περασμένου Μαΐου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα. Τα εξήντα δύο (62) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δεκαπέντε (15) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) (Πίνακας 1). Έχουν καταγραφεί πέντε (5) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (ηλικίας >70 ετών).

Ενδεικτικό του φορτίου που συνεπάγεται για τον πληθυσμό αλλά και το σύστημα υγείας η κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού είναι πως σήμερα 22 άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον ιό και έχοντας εμφανίσει τη λοίμωξη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, με τους τους επτά να βρίσκονται, σε σοβαρή κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές

Σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές εστίες του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από τα καταγεγραμμένα κρούσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι βασικές βρίσκονται στην Αττική. Από τα 77 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, τα 31 είναι στην Αττική.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχει ο ιός όμως και στη Βόρειο Ελλάδα, με τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, του Κιλκίς να μετράνε συνεχώς νέα κρούσματα.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρησης  μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια – τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου με το τσίμπημά τους μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους- και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός) καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι δήμοι σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), 33 περιοχές (δήμοι) σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε συναγερμό. Πρόκειται για τους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, Αθηναίων (2ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας- Μεθάνων, Περάματος και Ωρωπού στην Αττική.

Επίσης, στον ίδιο χάρτη με τις μολυσματικές διαδρομές του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκονται πέντε δήμοι της Στερεάς Ελλάδας (Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Χαλκιδέων, Τανάγρας, Αλιάρτου –Θεσπιέων, Θηβαίων), επτά δήμοι της Θεσσαλονίκης (Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού), τρεις δήμοι της Ημαθίας (Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), δύο Δήμους της Πέλλας (Πέλλας, Σκύδρας), έναν δήμο από το Κιλκίς (Παιονίας), έναν από τη Χαλκιδική (Κασσάνδρας) και έναν από το Ρέθυμνο (Μυλοποτάμου).

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 18/8/2018]