EUROGROUP: ΖΗΤΕΙΤΑΙ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΓΙΑ ΤΗ Γ΄ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ 1 ΣΤΑ 10 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Με πιο μεγάλο “αστερίσκο” αυτόν για το θέμα των πλειστηριασμών και με συνολικό απολογισμό εκκρεμών απαιτουμένων 1 στα 10 ή περίπου 98 στα 110, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Eurogroup, με πρώτο θέμα την Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιχειρούσε τα τελευταία 24ωρα να βελτιώσει την εικόνα, περιορίζοντας έτσι τις 20 περίπου εκκρεμότητες που κατέγραφε ο απολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στόχος είναι να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το πακέτο δόσεων που θα τη συνοδεύει αλλά και η επικαιροποίηση του μνημονίου. Την τελική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει ο Πιερ Μοσκοβισί και θα βασίζεται στην Έκθεση Συμμόρφωσης που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, αλλά και τα κείμενα του υπό επικαιροποίηση μνημονίου με τις δεσμεύσεις που θα ακολουθούν την Ελλάδα τους επόμενους μήνες (σ.σ. όταν θα πρέπει παράλληλα με την 4η αξιολόγηση και την νέα “γενιά” από προαπαιτούμενα να διαπραγματευτεί το θέμα του χρέους, της επόμενης μέρας, αλλά και του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε σε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα και σε δύο κινδύνους. Ο ένας, είπε, είναι οι τράπεζες και ο άλλος το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει η μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα (δηλαδή από το 2019). Μίλησε για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού με συμμαχίες και με μία στρατηγική που θα πρέπει να αναπτύξει η κυβέρνηση μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τις οποίες θα ορίζει η Ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, σήμερα ο ΥΠΟΙΚ έχει άλλο μέλημα: αφενός να αποφύγει έντονες ενστάσεις αναφορικά με τα προαπαιτούμενα και αφετέρου να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και – ει δυνατόν – των δηλώσεων που θα ακολουθήσουν την σύνοδο, το θέμα του χρέους.

Μετά την αναμενόμενη πολιτική έγκριση της 3ης αξιολόγησης ξεκινά η διαδικασία έγκρισης την επικαιροποιημένων κείμενων του μνημονίου από τα κράτη-μέλη και από τα Κοινοβούλιά τους (σ.σ. σε όσα χρειάζεται επικύρωση) και εν συνεχεία (εφόσον στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ολοκληρώσει και τις εκκρεμότητες που απομένουν) θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα των θεσμών η καταβολή του 1ου πακέτου υποδόσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης οποίος μίλησε την προηγούμενη Πέμπτη για τη σημερινή Σύνοδο του Eurogroup, η εκταμίευση υπολογίζεται ότι θα λάβει χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το Εuroworking Group της προηγούμενης Παρασκευής προσδιόρισε το ύψος της δόσης στα 6,7 δισ. ευρώ.  Από το παραπάνω σύνολο της δόσης τα 5,7 δισ. θα δοθούν “με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων και χωρίς νέα συνεδρίαση του EWG, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου” σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Αναφέρει ότι  από  τα 5,7 δισ. ευρώ τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου,  το 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων. Ακόμη  1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο αναφορικά με την εκταμίευση των υποδόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, υπάρχει ένα ακόμα αγκάθι, αυτό της αποστολής στοιχείων στον ESM τα οποία θα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δαπανήσει επαρκώς τη δόση που έλαβε για την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες το 2017.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 22/1/2018]