WATSA: “ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ”

Ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax Prem Watsa, στις δύο μέχρι στιγμής ομιλίες του στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει πλέον σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, έχει διανύσει σημαντικό δρόμο, έχουν επιτευχθεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Έστειλε όμως και μηνύματα στην κυβέρνηση συνδέοντας τις προοπτικές αυτές με εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις.

Τόσο στην εκδήλωση της Eurolife χθες το βράδυ, όσο και απευθυνόμενος στα στελέχη της Eurobank νωρίτερα το πρωί, ο μεγαλοεπενδυτής τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία πλέον για να βγει από την κρίση καθώς έχουν γίνει ήδη σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα, δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ιδιαίτερα ενθαρρυντικές επισημάνσεις, πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από έναν διεθνή επενδυτή του μεγέθους του κ. Watsa. Ο οποίος να θυμίσουμε ότι κατέχει σημαντικές επενδυτικές θέσεις και στον όμιλο Μυτιληναίου αλλά και στη Grivalia. Όμως υπάρχει και το “αλλά”…

Γιατί αν στην κυβέρνηση, που πανηγυρίζουν για τα θερμά σχόλια του μεγαλοεπενδυτή για την Ελλάδα, διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του θα διαπιστώσουν ότι αναφέρθηκε και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η είσοδος της χώρας σε μία νέα εποχή, για να αποκτήσει σάρκα και οστά το στόρι της ανάπτυξης. Και ασφαλώς ο Prem Watsa, ο οποίος “επιμένει ελληνικά” – και είναι μαζί με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ, τους Κινέζους της Cosco και τους Γερμανούς της Fraport από τους πλέον σημαντικούς διεθνείς επενδυτές στη χώρα και ένας από τους πρώτους που πίστεψαν ότι παρά την ύφεση μπορεί η κατάσταση να αναστραφεί και να αποδώσει κέρδη και υπεραξίες – είναι ένας από τους υποστηρικτές και “διαφημιστές” της Ελλάδας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει.

Τι άλλο είπε όμως ο κ. Watsa; Ότι ναι μεν η ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι, όμως απαιτούνται ακόμη σημαντικά δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Η ύπαρξη οικονομικής ελευθερίας και ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον… Και εκτός από αυτά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε άλλους δύο παράγοντες, ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου: Την άρση των capital controls και την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Και έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα προς όσους δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι “όταν οι εταιρείες αναπτύσσονται οι κοινωνίες ευημερούν”.

Αν ο πρωθυπουργός κατανοήσει τη σημασία των επισημάνσεων του μεγαλοεπενδυτή, δεν μείνει μόνο στα καλά λόγια και αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες στην κυβέρνηση και το κόμμα του που “εχθρεύονται” την επιχειρηματικότητα και επιθυμούν μία οικονομία εγκλωβισμένη στον κρατικό εναγκαλισμό, τότε πράγματι μπορεί να ανοίξει ένα “παράθυρο ευκαιρίας”. Αν όχι, κάποια στιγμή ακόμη και εκείνοι που έχουν το μέγεθος αλλά και τη βούληση να κάνουν υπομονή, θα αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 30/5/2017]