ΧΡΥΣΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

 • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΑ

  Πολύτιμες πηγές για την χρυσοχοΐα της εποχής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μας παρέχουν οι διάφορες τοιχογραφίες αλλά και τα περίφημα ψηφιδωτά.

  Περισσότερα...
 • ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ (“Χρυσεια”) ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  Αναμφίβολα λοιπόν στην εξελικτική πορεία του αρχαίου Ελληνισμού έπαιξαν τα «χρυσεία» της Μακεδονίας

  Περισσότερα...
 • ΠΑΓΓΑΙΟ

  Κατά τον Ηρόδοτο, οι Θάσιοι, που ως το 463 π.Χ. είχαν στα χέρια τους το εμπόριο του χρυσού και του αργύρου του Παγγαίου.

  Περισσότερα...

Ο χρυσός ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ της Μινωϊκής εποχής που χρησιμοποιούσαν για τα κοσμήματά τους όπως και τα υπόλοιπα υλικά, ελεφαντόδοντο, πολύτιμες πέτρες κ.λ.π. εισάγονταν στην Κρήτη από άλλες περιοχές. Ο χρυσός στην Ελλάδα αλλά και το ασήμι, χρησιμοποιήθηκαν ήδη από την Προανακτορική εποχή (3500-1900 π.Χ.) κυρίως για την κατασκευή κοσμημάτων. Ο χρυσός στην Ελλάδα συμβάλλει στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Στα μινωικά εργαστήρια κατασκευάζονται κοσμήματα μεγάλης δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Ο χρυσός στην Ελλάδα συνδυαζόταν συχνά με άλλα πολύτιμα υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο και οι ημιπολύτιμοι λίθοι, υλικά που με την υψηλή ποιότητα και τη σπανιότητά τους μπορούσαν να προβάλουν την εκλέπτυνση και το κύρος των ανώτερων τάξεων της ανακτορικής κοινωνίας. Επίσης τα νομίσματα που κόπηκαν στην Ελλάδα από τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, ο άργυρος και το ήλεκτρο, είχαν τέτοιο μέγεθος ώστε να πληρώνονται μ' αυτά μόνο μεγάλα ποσά.