Επενδύσεις άνω των 11 δισ. δολ. τον Οκτώβριο σε ορυχεία άλλων χωρών – Η κινεζική εταιρεία ορυχείων Zijin έχει μερίδια σε ορυχεία από τη Σερβία μέχρι το Σουρινάμ και την τελευταία πενταετία η χρηματιστηριακή αξία της έχει εκτοξευθεί κατά 500%, φθάνοντας στα 60 δισ. δολάρια.
Η στροφή στην πράσινη οικονομία και στα κέντρα δεδομένων απαιτούν όλο και περισσότερα μέταλλα, και η Κίνα συνεχίζει την ασφυκτική επέλασή της στις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες στον πλανήτη, αυξάνοντας σε ανησυχητικά για τη Δύση επίπεδα τις επενδύσεις της σε ορυχεία άλλων χωρών. Στη διάρκεια του 2023 οι επενδύσεις της σε ορυχεία ανά τον κόσμο εκτοξεύθηκαν στα 16 δισ. δολ., όταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά δεν υπερέβαιναν τα 5 δισ. δολ. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Economist, πρόκειται για τα μεγαλύτερα κεφάλαια που επένδυσε η Κίνα σε πρώτες ύλες μέσα στην τελευταία δεκαετία και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγορές μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε ορυχεία. Την ίδια πορεία συνεχίζει και φέτος και μέσα στον Οκτώβριο προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις.
Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 50% του νικελίου και του λιθίου των ορυχείων στον πλανήτη, τουλάχιστον τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου κοβαλτίου και το ένα πέμπτο του χαλκού.
Στις 8 Οκτωβρίου κινεζική κρατική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει επένδυση ύψους 5 δισ. δολ. σε ορυχείο χαλκού στο Αφγανιστάν. Την επόμενη ημέρα η Zijin Mining, η κινεζική εταιρεία ορυχείων με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κλάδο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε ορυχείο χρυσού στην Γκάνα. Στις 14 Οκτωβρίου κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών δέσμευσε 5 δισ. δολ. για επένδυση σε ορυχείο στη Ζάμπια, που θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Τα κινεζικά ορυχεία ελέγχουν μια μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη μερίδα των μετάλλων του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το 50% του νικελίου και του λιθίου των ορυχείων, τουλάχιστον τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου κοβαλτίου και το ένα πέμπτο του χαλκού. Και το μεγαλύτερο μέρος από όλα αυτά έχει εξαχθεί από το υπέδαφος άλλων χωρών και από ορυχεία άλλων χωρών. Στη διάρκεια του 2023 οι επενδύσεις της Κίνας σε χαλκό αντιπροσώπευαν περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών επενδύσεών της στο εξωτερικό, και η εταιρεία ΜΜG, θυγατρική της κρατικής China Minmetals, ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογήσει την αγορά ορυχείου στην Μποτσουάνα έναντι σχεδόν 2 δισ. δολ. Οπως τόνισε, δρομολογεί παράλληλα το σχέδιό της να δαπανήσει 800 εκατ. δολ. για την επέκτασή του με σκοπό τον διπλασιασμό της παραγωγής του.
Ολες αυτές οι επενδύσεις τοποθετούν πλέον τις κινεζικές εταιρείες ορυχείων ανάμεσα στους κολοσσούς. Η Zijin, για παράδειγμα, έχει μερίδια σε ορυχεία από τη Σερβία μέχρι το Σουρινάμ και την τελευταία πενταετία η χρηματιστηριακή αξία της έχει εκτοξευθεί κατά 500%, φθάνοντας στα 60 δισ. δολ. και αφήνοντας έτσι πίσω της τον κολοσσό των βραζιλιάνικων ορυχείων, Vale. Εξάλλου η κρατική εταιρεία ορυχείων CMOC, που έχει αγοράσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την εξόρυξη κοβαλτίου στο Κονγκό, έχει αναδειχθεί πλέον στην υπ’ αριθμόν ένα παραγωγό του μετάλλου σε όλο τον κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα μερίδια που κατέχει σε ορυχεία άλλων χωρών διοχετεύονται στην προσπάθειά της να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα της για τις μπαταρίες, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τα φωτοβολταϊκά. Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος των μεταλλευμάτων επιστρέφουν στην Κίνα. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του 2024 οι εισαγωγές της Κίνας σε στρατηγικής σημασίας μέταλλα αυξήθηκαν σημαντικά και συγκεκριμένα σε χαλκό κατά 12%, σε κοβάλτιο κατά 21% και σε βωξίτη κατά 20%. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην κατοχή όλο και μεγαλύτερου όγκου χαλκού, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο είναι αναγκαίο για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η παραγωγή βιομηχανικών μετάλλων της Κίνας υπερβαίνει κατά πολύ την αντίστοιχη οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Κινεζικά φωτοβολταϊκά από το Λάος
Σε ελιγμούς που θυμίζουν «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» καταφεύγει η Κίνα για να αποφύγει τους δασμούς της Ουάσιγκτον στα κινεζικά φωτοβολταϊκά. Ετσι ακριβώς χαρακτήρισε τη στρατηγική της Κίνας ο Γουίλιαμ Ρέιντς, πρώην στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου επί κυβέρνησης Κλίντον και σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Αναφέρεται στην τακτική της Κίνας να μεταφέρει μέρος των μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών από τις χώρες στις εξαγωγές των οποίων έχει επιβάλει δασμούς η Ουάσιγκτον σε άλλες που μέχρι στιγμής δεν τις υφίστανται. Η Ουάσιγκτον έχει επεκτείνει τους δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Καμπότζη, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες αυτών των χωρών να απολύουν προσωπικό και να μειώνουν την παραγωγή τους. Η Κίνα, όμως, έχει κάπως αθόρυβα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε Ινδονησία και Λάος, χώρες στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί ακόμη δασμοί από την Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, οι εισαγωγές της Αμερικής σε φωτοβολταϊκά έχουν τριπλασιαστεί από το 2012.
[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, από REUTERS, 5/11/2024]