Η καναδική επαρχία Saskatchewan αναδύεται ως σκληρός ανταγωνιστής της Κίνας στην επεξεργασία και παραγωγή σπάνιων γαιών και η πρώτη εμπορική εναλλακτική πηγή μετάλλων στη Βόρεια Αμερική, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών για ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες
Η μονάδα επεξεργασίας για σπάνιες γαίες του Συμβουλίου Έρευνας του Σασκάτσουαν (SRC Rare Earth) στοιχηματίζει ότι το ενδιαφέρον για αυτούς τους μαγνήτες θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της ζήτησης από κατασκευαστές σύγχρονου εξοπλισμού, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και εργοστάσια κατασκευής μηχανημάτων για αιολικά πάρκα.
Η συγκεκριμένη επαρχία του Καναδά, όπου βρίσκονται ορυχεία χαλκού, ποτάσας και ουρανίου, είναι γνωστή για την εξορυκτική δραστηριότητα.
Η Κίνα ελέγχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας σπάνιων γαιών. Το σχεδόν μονοπώλιο που έχει πετύχει επιτρέπει στη χώρα να καθορίζει τις τιμές και να δημιουργεί αβεβαιότητα στους τελικούς χρήστες μέσω των ελέγχων των εξαγωγών.
Τον τελευταίο χρόνο, η Κίνα έθεσε ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένα κρίσιμα μέταλλα όπως το γερμάνιο, το γάλλιο και το αντιμόνιο, αναγκάζοντας τις δυτικές κυβερνήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η μονάδα επεξεργασίας σπάνιων γαιών SRC Rare Earth έχει ξεκινήσει την παραγωγή σε εμπορική κλίμακα και αναμένεται να πετύχει τον στόχο παραγωγής 40 τόνων σπάνιων γαιών το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αρκετή ποσότητα για να τροφοδοτήσει μισό εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα.
Οι εγκαταστάσεις έχουν ήδη συνδεθεί με πιθανούς πελάτες στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.
«Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στον Ασιατικό Δείκτη Τιμών Μετάλλων», δήλωσε ο Μουχάμαντ Ιμράν, αντιπρόεδρος του SRC Rare Earth Element. «Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιστοποιούμε τις εγκαταστάσεις μας χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα διατηρούν τη διαδικασία μας αποτελεσματική», είπε ο Ιμράν.
Η τιμή των μετάλλων σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο, γνωστά ως NDPR, κυμαίνεται μεταξύ 65.000 και 75.000 δολαρίων ανά τόνο, τιμή που καθορίζεται από την κινεζική κυβέρνηση.
Ωστόσο, ορισμένοι εξορυκτικοί όμιλοι έχουν ζητήσει premium στην τιμή για μέταλλα που παράγονται εκτός Κίνας, υποστηρίζοντας ότι τα κινεζικά μέταλλα παράγονται με χαμηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) πρότυπα.
Ανεξάρτητα από αυτό, είπε ο Ιμράν, η αγορά θα παραμείνει ανταγωνιστική και οι βιομηχανίες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στο σημείο αναφοράς του Ασιατικού Δείκτη Τιμών Μετάλλων.
“Αυτό λέει η αγορά για την τιμή στις σπάνιες γαίες, αν κάποιος μπορεί να κάνει μια καλύτερη συμφωνία, αυτό είναι υπέροχο, αλλά έτσι και αλλιώς με premium ή καθόλου premium η αγορά θα είναι ανταγωνιστική”, σημείωσε.
[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, από euro2day.gr, 24/9/2024]