Η Κίνα κυριαρχεί εδώ και καιρό στην αγορά σπάνιων γαιών, παράγοντας περίπου το 90% των σπάνιων γαιών
Ο δείκτης MMI (Μηνιαίος Δείκτης Μετάλλων) κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία του τον Αύγουστο για τα σπάνια ορυκτά και να καταγράψει σημαντική άνοδο κατά 8,66%, αφού πρώτα παρουσίασε σταθερή πτώση από τον Μάιο.
Σύμφωνα με το Metal Miner, πολλές από τις σπάνιες γαίες είδαν τα πρόσημά τους να αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένων του νεοδυμίου και του οξειδίου του τερβίου.
Η πρόσφατη μείωση των εξαγωγών σπάνιων γαιών από την Κίνα προκάλεσε μετατόπιση στην παγκόσμια αγορά, προκαλώντας σημαντική άνοδο στις τιμές και φέρνοντας «πανικό» στις βιομηχανίες της Δύσης που στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτές.
Τους τελευταίους μήνες, η μείωση των εξαγωγών των σπάνιων ορυκτών και η ευρύτερη αυστηροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων της Κίνας στο πλαίσιο του εμπορικού της πολέμου με τη Δύση, προκάλεσαν τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα κυριαρχεί εδώ και καιρό στην αγορά σπάνιων γαιών, παράγοντας περίπου το 90% των σπάνιων γαιών.
Αυτή η κυριαρχία επιτρέπει στο Πεκίνο να ασκεί σημαντική επιρροή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά όπως το νεοδύμιο, το πρασεοδύμιο και το δυσπρόσιο, στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη, από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως τις ανεμογεννήτριες.
Ένα από τα κύρια κέντρα παραγωγής σπάνιων γαιών στην Κίνα, η επαρχία Jiangxi, είναι μεταξύ των περιοχών που πρωτοστάτησαν σε μια τετράμηνη εκστρατεία κατά των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ καταστολή της παράνομης εξόρυξης ωφελεί μακροπρόθεσμα την αγορά, ανεβάζει επίσης άμεσα και τις τιμές των ορυκτών.
Η κρίση προσφοράς-ζήτησης
Πολλοί αναμένουν ότι η ζήτηση για σπάνιες γαίες θα συνεχίσει να αυξάνεται με την ώθηση για περισσότερη πράσινη ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης λόγω ακριβώς αυτής της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας για την πάταξη της παράνομης εξόρυξης και την αυστηροποίηση των κανονισμών έχουν προκαλέσει νέα πίεση στην παγκόσμια αγορά.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών θα μετατραπεί από πλεονασματική σε ελλειμματική μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ένας μικρότερος αριθμός αναλυτών, προβλέπει επίσης μια πιθανή παγκόσμια έλλειψη της τάξης των 800 μετρικών τόνων NdPr, (ενός κρίσιμου συστατικού των μαγνητών), μέχρι το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Κίνας να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής θα διευρύνει πιθανότατα αυτό το χάσμα και θα ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο αμυντικός τομέας των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Οι περιορισμοί της Κίνας στην εξαγωγή τεχνολογιών επεξεργασίας σπάνιων γαιών έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού για την πολεμική βιομηχανία, καθιστώντας δυσκολότερη την εξασφάλιση αξιόπιστης πηγής υλικών.
Επιχειρήσεις όπως η Raytheon και η Lockheed Martin χρειάζονται τις σπάνιες γαίες για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ραντάρ και τα πυραυλικά συστήματα.
Έχοντας επίγνωση αυτής της ευπάθειας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που συνδέονται με τη μεγάλη εξάρτηση από τους κινεζικούς πόρους.
Τι μπορούν να κάνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για να μετριάσουν τους κινδύνους
Με την εξάρτηση από τις κινεζικές σπάνιες γαίες να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις δυτικές βιομηχανίες, οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν τώρα επιλογές για να μειώσουν την έκθεσή τους στην έλλειψη και να αποτρέψουν οικονομικές ζημιές.
Για αρχή, οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να διευρύνουν την γκάμα των προμηθευτών τους.
Κράτη όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς διαθέτουν επίσης σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών και συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή.
Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Lynas Rare Earths της Αυστραλίας έχουν γίνει βασικοί εναλλακτικοί προμηθευτές, ιδίως για το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να ενθαρρύνει ενεργά την εγχώρια παραγωγή σπάνιων γαιών για να μειώσει την εξάρτηση από τους κινέζους προμηθευτές.
Η MP Materials, η οποία εκμεταλλεύεται το ορυχείο Mountain Pass στην Καλιφόρνια, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει επίσης επενδύσει στην κατασκευή τοπικών μονάδων επεξεργασίας σπάνιων γαιών για να διασφαλίσει ότι η χώρα μπορεί να προμηθεύεται τους πόρους αυτούς από την εγχώρια αγορά.
Μια άλλη στρατηγική περιλαμβάνει την ανακύκλωση στοιχείων σπάνιων γαιών από προϊόντα που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Αν και η τεχνολογία ανακύκλωσης σπάνιων γαιών βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ως μακροπρόθεσμη λύση για τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.
Οι εταιρείες σε κλάδους όπως η τεχνολογία και η αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων που περιέχουν σπάνιες γαίες, μπορούν να επωφεληθούν από την επένδυση σε υποδομές ανακύκλωσης για την ανάκτηση αυτών των πολύτιμων υλικών από πεπαλαιωμένα ηλεκτρονικά είδη και οχήματα.
[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 5/9/2024]