Η Ευρωπαία επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Jutta Urpilainen, βρίσκεται στη Γροιλανδία έως την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, σε μια τελευταία προσπάθεια της Επιτροπής – πριν το χαρτοφυλάκιο αλλάξει χέρια- για την ενίσχυση της συνεργασίας με την χώρα στον τομέα της ενέργειας και των κρίσιμων πρώτων υλών.
Η περιοχή με λιγότερους από 60.000 κατοίκους, που συνδέεται με την ΕΕ λόγω της Δανίας αλλά δεν αποτελεί επίσημο μέρος της Ένωσης, αποτελεί αντικείμενο έντονου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Η Γροιλανδία διαθέτει μεγάλα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το λίθιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ και μπαταρίες. Έκθεση μάλιστα του Κέντρου Ορυκτών και Υλικών (MiMa) της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας αναφέρει ότι η Γροιλανδία φιλοξενεί 11 από τις 34 πρώτες ύλες που θεωρούνται «στρατηγικής σημασίας» από την ΕΕ.
Ωστόσο, η κούρσα της καθαρής τεχνολογίας είναι παγκόσμια και η Ευρώπη δεν είναι ο μόνος παίκτης που ενδιαφέρεται για την περιοχή.
Οι ΗΠΑ άνοιξαν εκ νέου προξενείο στη Γροιλανδία το 2020, αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεξεργαζόταν το ενδεχόμενο να αγοράσει την περιοχή από τη Δανία. Η Κίνα επενδύει επίσης στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα ορυχεία της Γροιλανδίας.
Μια επικείμενη άνθιση των ορυχείων
Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ορυχεία είναι ενεργά και εκμεταλλεύονται πολύτιμους λίθους σε αυτό το νησί της Αρκτικής.
Αλλά ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αλλάξει. Το έργο εξόρυξης τιτανίου, Dundas IImenite, το οποίο υποστηρίζεται από την κοινοπραξία Bluejay Mining, και το έργο ψευδαργύρου-μολύβδου της αυστραλιανής εταιρείας Ironbark, έχουν αμφότερα εγκριθεί από την κυβέρνηση της Γροιλανδίας.
Τον Ιούνιο του 2024, η αμερικανική εταιρεία Critical Metals ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 197 εκατ. ευρώ για να αναλάβει το έργο εξόρυξης σπάνιων γαιών «Tanbreez» στη Γροιλανδία.
Όλο και πιο στενή σχέση
Η σημερινή επίσκεψη της Επιτρόπου Urpilainen είναι από τις τελευταίες κινήσεις της ΕΕ στην περιοχή.
Τον Νοέμβριο του 2023, η Επιτροπή υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης για βασικές πρώτες ύλες με την κυβέρνηση της Γροιλανδίας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen επισκέφθηκε την περιοχή τον Μάρτιο του 2024 για να ανοίξει ένα γραφείο της ΕΕ στην πρωτεύουσα της περιοχής Nuuk, δηλώνοντας ότι «νέες θέσεις εργασίας στη Γροιλανδία, καλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού για την Ευρώπη- μπορούμε και οι δύο να επωφεληθούμε από τη μεγαλύτερη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς».
Ενώ η ΕΕ πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για την επιρροή της στην περιοχή, μπορεί να απολαμβάνει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα. Η Γροιλανδία αποτελεί μέρος του Βασιλείου της Δανίας και θεωρείται υπερπόντια χώρα και έδαφος της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη οριστεί να λάβει χρηματοδότηση ύψους 225 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
Προβλέπεται όμως περαιτέρω συνεργασία. Η πρώτη εμπορική αποστολή ΕΕ-Γροιλανδίας θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
(Φωτό: Η Γροιλανδία διαθέτει μεγάλα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το λίθιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ και μπαταρίες. – Paul Souders/gettyimages)
[ΠΗΓΗ: https://www.euractiv.gr/, της Nathan Canas/ Euractiv, μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη, 17/9/2024]