ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΙΑ

Μόνο το 20% της παραγωγής είναι πρώτης κατηγορίας, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής εν αναμονή της τιμής που θα δώσει η μεταποίηση για τη φετινή παραγωγή.

Την αγωνία τους επιτείνει το γεγονός ότι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη, η φετινή σοδειά χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό από μικροκαρπία, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της απόδοσής της. Έτσι, μετά την καταστροφική περσινή χρονιά που σημαδεύτηκε από την ακαρπία της ελιάς, οι παραγωγοί ελπίζουν σε μία ικανοποιητική τιμή που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σώσουν την παρτίδα, ισοφαρίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Φέτος, με εξαίρεση κάποια ξερικά κτήματα που φαίνεται να έχουν καταστραφεί, η χρονιά από άποψη ποσότητας κρίνεται από μέτρια έως καλή. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ποιότητα υπάρχουν ζητήματα, καθώς κυριαρχούν τα ψιλά μεγέθη. «Μέχρι τώρα, το ποσοστό της πρώτης κατηγορίας (σ.σ. 110 τεμάχια ανά κιλό) δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής ποσότητας. Ο μέσος όρος που βγαίνει είναι στα 160 τεμάχια στο κιλό, κατηγορία που είναι το 55% με 60% της παραγωγής. Και υπάρχουν και πολλά ψιλά, 200-220 τεμάχια το κιλό, που οι έμποροι δεν θέλουν καν να τα πάρουν», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής παραγωγής, όπως και η περσινή ακαρπία, σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την καλοκαιρινή περίοδο. «Η βασική αιτία είναι ο παρατεταμένος καύσωνας, το ότι δεν έβρεξε και το γεγονός ότι πάρα πολλές γεωτρήσεις είχαν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ποτιστούν τα χωράφια. Ακόμα όμως και σε περιοχές που είχαν νερό και κρατήθηκαν οι γεωτρήσεις, υπάρχει το πρόβλημα, γιατί υπήρχε πολλή ζέστη και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Κουφίδης.

Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά το κόστος της παραγωγής και της συγκομιδής, το οποίο έφτασε και για κάποιους αγρότες ξεπέρασε τα 4 ευρώ ανά κλούβα. Αιτίες είναι η αύξηση στις τιμές των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, η λειψυδρία που οδήγησε σε εκτεταμένες αρδεύσεις και τα υψηλότερα μεροκάματα που ζήτησαν οι εργάτες γης.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η περσινή τιμή με την ακαρπία κυμαινόταν στα 2-2,20 ευρώ το κιλό για την πρώτη κατηγορία, οι παραγωγοί ζητούν η φετινή τιμή να είναι ανάλογη ή έστω οριακά χαμηλότερη. Άλλωστε, ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το δύσκολο 2023 που τους άφησε χωρίς σοδειά και χωρίς ουσιαστικό εισόδημα, οπότε δεύτερη κακή οικονομικά χρονιά θα κάνει τις καλλιέργειές τους μη βιώσιμες και το μέλλον τους αβέβαιο.

«Η λογική λέει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κατάλογος τουλάχιστον στο 1,8 με 2 ευρώ το κιλό για την πρώτη κατηγορία και μετά στις πιο κάτω σκάλες να καταλήγει περίπου στο ένα ευρώ για τα 160 κομμάτια ανά κιλό. Ειδικά, αν ο κατάλογος που θα βγει, δεν δίνει τιμή για τις μικρές κατηγορίες, 150-160 τεμάχια το κιλό, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία με τις αυξήσεις και να «βγουν» οι παραγωγοί, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Στάση αναμονής, πάντως, φαίνεται να κρατούν και οι μονάδες μεταποίησης που ακόμα δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους, αναμένοντας προφανώς την περαιτέρω εξέλιξη της συγκομιδής, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής και να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Φωτεινής Στεφανοπούλου, 12/9/2024]