Στη μεταξύ τους αδελφοποίηση προχώρησαν τα Επιμελητήρια Χαλκιδικής και Χανίων, με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών και κοινών δράσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης στην 88η ΔΕΘ, παρουσιάστηκε ένα καινοτόμο κρασί το οποίο έχει παλαιώσει μέσα σε θραύσματα μαρμάρου!
Κοινές δράσεις με επίκεντρο τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις υπηρεσίες βάζουν στην ατζέντα τους δυο Επιμελητήρια στα δυο άκρα της Ελλάδας, του βορρά και του νότου.
Αναφερόμαστε στην αδελφοποίηση ανάμεσα στα Επιμελητήρια Χαλκιδικής και Χανίων η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Πρόκειται για μια δράση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής από κοινού με το Επιμελητήριο Χανίων, όπου θέλουμε να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές τους και μέσα από κοινές δράσεις και για τον τουρισμό, και για τον πρωτογενή τομέα και για την μεταποίηση και για τις υπηρεσίες, να δείξουμε εξωστρέφεια» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης επισημαίνοντας πως οι νομοί, έχουν πάρα πολλά κοινά, και παράλληλα και το είδος και ο αριθμός των επιχειρήσεων τους ταιριάζει απόλυτα σ’ όλο το πλάνο που έχουν θέσει τα δυο Επιμελητήρια.
Όπως επισήμανε ο κ. Κουφίδης, μέσα από την αδελφοποίηση θα επιτευχθεί η απαραίτητη εξωστρέφεια και μέσω των κοινών δράσεων, στόχος είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δυο πλευρές.
«Θέλουμε να δείξουμε εξωστρέφεια και μέσα από τις κοινές δράσεις μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, θέλουμε να πάρουμε χρηματοδοτούμενα εργαλεία μέσα από προγράμματα και εθνικά και ευρωπαϊκά, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογράμμισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Κουφίδης.
Ανταλλαγή καλών πρακτικών
Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι δυο περιοχές – Χανιά και Χαλκιδική- θα αναδείξουν τα Επιμελητήρια Χανίων και Χαλκιδικής, μέσα από την αδελφοποίηση που έγινε σήμερα στην 88η ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
«Μπήκαμε στη διαδικασία της αδελφοποίησης που δεν είναι μόνο λόγια, η οποία θα αναδείξει τα πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα δυο Επιμελητήρια σε διάφορους τομείς, και μέσα από αυτήν τη συνεργασία θα αναδείξουμε και πιο επιμέρους ευκαιρίες ανάμεσα στις δυο περιοχές» δήλωσε στο GRTimes.gr o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, ο τουρισμός κατέχει τα πρωτεία στο νομό τους, ωστόσο ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, σύμφωνα με την άποψή του, «έχει μείνει πίσω στο βωμό του τριτογενή τομέα – του τουρισμού- και είναι στους άμεσους στόχους, να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε και αυτούς τους τομείς» υπογράμμισε.
Διαφορετικοί τουρίστες σε Χαλκιδική και Χανιά
Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν σ’ ότι αφορά την αδελφοποίηση των δυο Επιμελητηρίων είναι και ο τουρισμός. Όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, «ένα σημαντικό κομμάτι είναι ο διαφορετικός τουρισμός που έχουμε. Εμείς έχουμε τους Βαλκάνιους μέσω του οδικού τουρισμού, τα Χανιά έχουν αεροπορικό τουρισμό, από Δυτική Ευρώπη και από όλον τον κόσμο, και αυτό μπορεί να αλλάξει, μέσα από κοινές δράσεις και να αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία των δυο περιοχών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης όπως επισήμανε στόχος είναι η ανταλλαγή των καλών πρακτικών. «Σαφώς η κάθε περιοχή δουλεύει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε τομέα, ωστόσο θα συνεργαστούμε, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, σε κοινά προγράμματα.».
Κρασί παλαιωμένο σε θραύσματα μαρμάρου
Στο πλαίσιο της σημερινής αδελφοποίησης των Επιμελητηρίων Χαλκιδικής και Χανίων, παρουσιάστηκε ένας καινοτόμος οίνος ο οποίος παλαιώνεται σε… θραύσματα μαρμάρου.
Όπως μας εξήγησε ο δημιουργός του Άγγελος Ζαμάνης και οι συνεργάτες του, το κρασί Αίω που σημαίνει ‘Αισθάνομαι’, «είναι το μοναδικό κρασί σε παγκόσμια κλίμακα που έχει παλαιώσει μέσα σε θραύσματα μαρμάρου.».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μ’ αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία, και «παράλληλα, δημιουργούμε ένα κρασί με πολύ ιδιαίτερη γεύση και ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε τα υποπροϊόντα ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς τομείς της Ελλάδας που είναι η βιομηχανία μαρμάρου. Αντί να δημιουργούμε σωρούς από θραύσματα, εμείς τα παίρνουμε και τα χρησιμοποιούμε ούτως ώστε να δώσουμε μια ιδιαίτερη γεύση» υπογράμμισε.
Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει κυκλοφορήσει σε 1.300 φιάλες που είναι sold out, ενώ φέτος θα ξεπεράσει η παραγωγή τις 5.000 φιάλες.
«Η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι φέτος θα οινοποιήσουμε και στην Χαλκιδική και στην Κρήτη» δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Ζαμάνης. Στη μεν Χαλκιδική οι ποικιλίες που θα χρησιμοποιήσουν είναι η Μαλαγουζιά, το Syrah και το Ξινόμαυρο ενώ στην Κρήτη το θραψαθήρι.
[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 8/9/2024]