Η Κίνα ηγείται παγκοσμίως σε βασικά τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας του χαλκού, ο οποίος χρησιμεύει ως σημαντικό συστατικό σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Μια μετατόπιση των δυτικών οικονομιών μακριά από την εφοδιαστική αλυσίδα χαλκού της Κίνας θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος και να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει η Wood Mackenzie.
Η κίνηση των δυτικών χωρών να απεξαρτηθούν από την κυριαρχία της Κίνας στον χαλκό, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση και να αυξήσει το κόστος, ενώ η πλήρης αντικατάσταση της Κίνας θα ήταν «ανέφικτη», σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Καθώς οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυριαρχία της Κίνας στο χαλκό μέσω επιδοτήσεων και επενδύσεων, η Wood Mackenzie προειδοποιεί ότι οι διπλοί στόχοι της απαλλαγής από τον άνθρακα και η μειωμένη εξάρτηση από το Πεκίνο, είναι αλληλοσυγκρουόμενοι.
«Θα απαιτηθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ικανότητα επεξεργασίας και παραγωγής χαλκού για να αντικατασταθούν οι προμήθειες χαλκού από την Κίνα», σημειώνει η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων φυσικών πόρων σε σχετική έκθεση, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για το μέταλλο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 75% και να προσεγγίσει τους 56 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.
«Αυτό θα δημιουργούσε αναποτελεσματικότητα που θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τελικών προϊόντων και θα αύξανε το κόστος και την έγκαιρη υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης», προσθέτει η εταιρεία.
Υπάρχοντα ορυχεία και έργα υπό κατασκευή θα καλύπτουν μόνο το 80% των αναγκών χαλκού έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, υποδηλώνοντας πιθανές ελλείψεις στα επίπεδα προσφοράς του μετάλλου.
Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς εξόρυξης πρώτων υλών στον κόσμο γίνεται κυρίως στην Αμερική και την Αφρική, με την εγχώρια παραγωγή εξόρυξης της Κίνας να αποτελεί μόλις το 8% της παγκόσμιας παραγωγής.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 26/8/2024]