ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού της Ελλάδας και των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, που βασίζουν την οικονομικής τους ανάπτυξη σε αυτή τη βαριά βιομηχανία, απειλούνται από άλλους, λιγότερο γνωστούς προορισμούς.

Οι πυρκαγιές που είναι πλέον συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι αλλά και η υπερβολική ζέστη που σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνουν τους ελληνικούς προορισμούς λιγότερο δελεαστικούς, με τους παγκόσμιοςυ ταξιδιώτες να αναζητούν εναλλακτικές περιοχές στη Βόρεια Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει κυρίως από τις ΗΠΑ, μια τάση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στους νέους. Γνωστή ως «coolcationing», ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο «cool και Vacation» προωθείται από περιοδικά lifestyle και μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες σε όλο τον κόσμο.

Είναι η πρόθεση των ψαγμένων τουριστών, να αναζητήσουν πιο δροσερούς προορισμούς στην Ευρώπη με τις Σκανδιναβικές χώρες να βάζουν στα ταμεία τους 124 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2023, περίπου 6% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Τουρκία, μπορεί να είναι πλούσιες σε πολιτισμό, ήλιο και παραλίες όμως οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον κάτι περισσότερο από αυτά. Θέλουν φύση και αέρα να αναπνέουν.

Η Σκανδιναβία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι

Η Σκανδιναβία έχει πλέον μπει ενεργά στο παιχνίδι του τουρισμού και καταγράφει ήδη φέτος αύξηση 27% στις κρατήσεις σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Misty Belles, εκπρόσωπο του Virtuoso, ενός δικτύου με πάνω από 20.000 ταξιδιωτικούς συμβούλους πολυτελών ταξιδιών.

Μόνο η Σουηδία, έχει αύξηση φέτος 47%, όταν οι κρατήσεις για την Ιταλία σημειώνουν άνοδο μόλις 3%.

Ακόμη και η απομακρυσμένη Ισλανδία, επωφελείται από μια αύξηση 49% στις κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Virtuoso. Οι κρουαζιέρες που ξεκινούν από λιμάνια του Καναδά, με προορισμό τη Γροιλανδία και τη Νορβηγία, σταματούν πλέον και στην Ισλανδία δίνοντας σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία, υποστηρίζει η Johanna Carlsen, η οποία διευθύνει το γραφείο για το Gateway to Iceland.

Οι αναζητήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κοπεγχάγη, το Μπέργκεν, τη Νορβηγία και τη Στοκχόλμη για αυτό το καλοκαίρι έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την ταξιδιωτική μηχανή αναζήτησης KAYAK.

Η κλιματική αλλάζει αλλάζει τον τουριστικό χάρτη

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης.

Στο πιο ανησυχητικό σενάριο, όπου οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά 4 βαθμούς Κελσίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την τουριστική ζήτηση της να υποχωρεί περισσότερο από 7%, σε σύγκριση με το 2019. Στο ίδιο σενάριο, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία θα δουν αύξηση της ζήτησης κατά περισσότερο από 6%.

Παρότι ούτε η Σκανδιναβία είναι εντελώς άτρωτη στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα εξουθενωτικά κύματα καύσωνα εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνια εκεί.

Οι θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον 10 C λιγότερες από τη νότια Ευρώπη και το δροσερό αεράκι είναι πιο συχνό από την αποπνικτική υγρασία του νότου.

Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης όμως, έχουν κι άλλα να προσφέρουν εκτός από δροσιά.

Οι παραλίες της Δανίας συναγωνίζονται αυτές της Μεσογείου, ενώ οι τουρίστες μπορούν να κάνουν πεζοπορία, να δουν ταράνδους και να απολαύσουν το βόρειο σέλας. Μπορούν όμως και να απολαύσουν τον πολιτισμό, τα μουσεία και τις γκαλερί στο Όσλο, τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη.

Εκτός από το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση ενισχύεται και το χειμώνα λόγω της έλλειψης χιονιού στις Άλπεις, με τα θέρετρα στη Σκανδιναβία να αναβαθμίζονται για να πληρούν τα πρότυπα μιας διεθνούς πελατείας.

Οι τουρίστες κουράστηκαν από τον καύσωνα

Έρευνα του VisitDenmark σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε, ότι σχεδόν οι μισοί τουρίστες που έκαναν πέρυσι τις διακοπές τους στη Μεσόγειο, είχαν βιώσει ακραίες συνθήκες καύσωνα με τα δύο τρίτα από αυτούς να δηλώνουν ότι θα αλλάξουν τους προορισμούς τους τα επόμενα χρόνια.

Το παράδοξο ωστόσο είναι, ότι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός τουριστών που επιλέγουν τις Σκανδιναβικές χώρες για τις διακοπές τους, προέρχεται από ζεστές χώρες στη νότια Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία.

Οι Ινδοί είναι από τους πιο πιστούς ταξιδιώτες προς τη βόρεια Ευρώπη καθώς αναζητούν δροσιά μακριά από τις ακραίες θερμοκρασίες της χώρας τους.

Όμως δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που ωθεί την τουριστική βιομηχανία της Σκανδιναβίας. Αν και οι χώρες φημίζονται για το ακριβό κόστος ζωής, η υποτίμηση του νομίσματος στη Νορβηγία και τη Σουηδία τις κάνει όλο και πιο ελκυστικές για τους ευκατάστατους ξένους

(Φωτό: Τουρίστες απολαμβάνουν το λιμάνι στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.RAYLIPSCOMBE VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, της Γιούλας Ζαχιώτη, 5/7/2024]