«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

Μία απόφαση της καναδικής κυβέρνησης δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο όσων διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να εξαγοράσουν σημαντικές καναδικές εξορυκτικές εταιρείες. 

Την προηγούμενη Πέμπτη εκδόθηκε η σχετική οδηγία από τον υπουργό Βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με ό,τι είπε ο Francois Philippe Champagne, από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση του Καναδά θα εγκρίνει μόνο «σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις» την εξαγορά σημαντικών καναδικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων από διεθνείς εταιρείες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί μέρος μίας «σαρωτικής προσπάθειας» του πρωθυπουργού Justin Trudeau να προστατεύσει τον καναδικό τομέα κρίσιμων ορυκτών και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η οδηγία αυτή δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έγκρισης της αγοράς του τομέα άνθρακα της Teck Resources (TECK NYSE,  TECK-B TORONTO) από τη μεγάλη διεθνή εξορυκτική και εμπορική εταιρεία Glencore (GLEN LONDON). Ταυτόχρονα με την έγκριση, η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να δώσει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς εταιρείες που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις πάρα πολλές σημαντικές καναδικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ορυχεία μέσα στην αχανή αυτή χώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Champagne, «ο υψηλός πήχης που βάζουμε αντανακλά την στρατηγική σημασία του καναδικού τομέα κρίσιμων ορυκτών και το πόσο σημαντικό είναι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του». Αν ρίξουμε μία ματιά στον κατάλογο των 34 κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων καταλαβαίνουμε πως από εδώ και πέρα δεν θα είναι εύκολη σχεδόν καμία εξαγορά σημαντικής καναδικής εξορυκτικής εταιρείας. Στον κατάλογο βρίσκουμε το αλουμίνιο, τον χαλκό, το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο, όλες τις σπάνιες γαίες, το ουράνιο, το τιτάνιο, τον κασσίτερο, τον ψευδάργυρο, τις ενώσεις του καλίου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λιπασμάτων και πολλά άλλα.

Είναι φανερό πως στην ουσία μπαίνει ένα «μπλόκο» στην παρουσία ξένων επιχειρήσεων στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό τομέα της χώρας. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η κίνηση της κυβέρνησης Trudeau αποτελεί την συνέχεια της σκλήρυνσης της στάσης των καναδικών αρχών απέναντι στις εξαγορές σημαντικών επιχειρήσεων. Η σκλήρυνση ξεκίνησε μετά τις απανωτές εξαγορές μεγάλων εταιρειών όπως η Alcan και η Inco, που έγιναν λίγο μετά το 2000 και εντάθηκε μετά το φθινόπωρο του 2022 όταν η καναδική κυβέρνηση δυσκόλεψε πάρα πολύ την εξαγορά καναδικών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις που ελέγχονται από ξένες κυβερνήσεις (σε ελεύθερη μετάφραση, κινεζικές κρατικές εταιρείες).

Μετά την τελευταία οδηγία όμως, φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ακόμα και για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προέρχονται από φιλικά κράτη. Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, όποιος περίμενε πως η Glencore ή κάποια άλλη διεθνής επιχείρηση, θα προσπαθήσει να αγοράσει την Teck Resources η οποία έχει εκτεταμένες δραστηριότητες στον τομέα του χαλκού, πιθανότατα θα αλλάξει γνώμη. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις άλλες σημαντικές καναδικές εταιρείες που κατά καιρούς φημολογείται πως αποτελούν στόχο μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η First Quantum (FM TORONTO), η οποία έχει σημαντικά ορυχεία χαλκού ανά τον κόσμο, η μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων Nutrien (NTR NYSE TORONTO) και η Cameco (CCJ NYSE) με μεγάλα ορυχεία ουρανίου. Κακά τα νέα για όσους έχουν αγοράσει μετοχές τέτοιων επιχειρήσεων προσβλέποντας σε κάποια μελλοντική εξαγορά τους. Κακά μπορεί να είναι τα νέα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς η επιθετική στάση της κυβέρνησης είναι πιθανόν να κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότησή τους από τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον σύμφωνα με αναλυτές μεγάλης καναδικής τράπεζας που μίλησαν στο Bloomberg. Το αν θα αποδειχθούν καλά για την καναδική οικονομία είναι μία άλλη ερώτηση, η οποία δεν πρόκειται να απαντηθεί σύντομα.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, στήλη “blackbox”, 10/7/2024]