ΛΙΘΙΟ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΙΛΙΑΝΗ SQM ΕΚΛΕΙΣΑΝ KIA ΚΑΙ HUNDAI

Οι δύο εταιρείες έκλεισαν συμφωνίες προμήθειας του πολύτιμου μετάλλου που είναι απαραίτητο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε συμφωνία για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια λιθίου με τις εταιρείες Hyundai και Kia κατέληξε η χιλιανή εταιρεία SQM, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο.

Η Hyundai και η Kia, ενδιαφέρονται για το λευκό μέταλλο που είναι βασικό για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων,  θα «εξασφαλίσουν ένα μέρος της μελλοντικής προμήθειας (τους) υδροξειδίου του λιθίου από την SQM», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μεταλλευτική εταιρεία.

Η SQM, η ίδια εταιρεία, έχει  συμφωνίες προμήθειας με τη Ford Motors και την LG Energy, κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών.

Η χιλιανή μεταλλευτική εταιρεία δεν έδωσε οικονομικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τις κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει “ισχυρό κίνητρο για τη συνέχιση του σχεδίου επέκτασης (της) υδροξειδίου του λιθίου».

Αύξηση παραγωγής

Η τρέχουσα δυναμικότητα της μεταλλευτικής εταιρείας στη Χιλή για υδροξείδιο του λιθίου, που παράγεται από ανθρακικό λίθιο, είναι στους 40.000 μετρικούς τόνους ετησίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Η SQM βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει την παραγωγή στη Χιλή στους 100.000 τόνους το 2025. Επίσης, ενισχύει την παραγωγική της ικανότητα στην Κίνα και την Αυστραλία.

Στα τέλη Μαΐου, η SQM υπέγραψε συμφωνία με την Codelco, την κρατική μεταλλευτική εταιρεία της Χιλής  για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα επιτρέψει στην SQM να αυξήσει την παραγωγή μέχρι το 2060 στο Salar de Atacama, μια από τις πιο πολύτιμες περιοχές στον κόσμο για την εξόρυξη λιθίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 17/6/2024]