ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη φράση ότι «περιμένουμε μία παραγωγή καλύτερη της περσινής» περιορίζονται προσώρας οι περισσότερες κατά τόπους ΔΑΟΚ, εκτιμώντας μάλλον μία μέση παραγωγή, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε, η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που σημειώνονται δεν δημιουργούν και τις ιδανικότερες προϋποθέσεις για την ελαιοκαλλιέργεια.

Παρά την καλή ανθοφορία, η καρπόδεση δεν περιγράφεται ως εξίσου καλή σε αρκετά παραγωγικά κέντρα, ενώ η εξέλιξη του καλοκαιριού δημιουργεί επιφυλάξεις παράλληλα με διάφορους προβληματισμούς που εκφράζονται ανάλογα με την περιοχή. Ο ήπιος χειμώνας θεωρείται αιτία και για τη διαχείμαση των δακοπληθυσμών, οι οποίοι για την ώρα δεν φαίνεται να συνιστούν απειλή λόγω και του καύσωνα που καταστέλλει προσωρινά τις πτήσεις τους.

Ως προς το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, σε ετοιμότητα δηλώνουν –σε γενικές γραμμές– οι κατά τόπους υπηρεσίες, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι φωνές που μιλούν για εμπόδια και καθυστερήσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνάψεις των συμβάσεων και τις προσλήψεις προσωπικού.

Υπαρκτό, σύμφωνα με πολλούς, παραμένει το ζήτημα της ανεπάρκειας των κονδυλίων, ώστε η εκάστοτε υπηρεσία να έχει την ευελιξία του προγραμματισμού επιπλέον ψεκασμών, αλλά και της υποστελέχωσης, που πολλές φορές καθυστερεί και την υλοποίηση των εκτιμήσεων, οι οποίες, βέβαια, φέτος προσέκρουσαν και στις ευρωεκλογές –με αρκετούς παραγωγικούς νομούς να έχουν καθυστερήσει να στείλουν και στο ΥΠΑΑΤ την πρώτη εκτίμηση για το 2024-2025.

Στο εκτενές ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάζεται αναλυτικά η εικόνα σε όλα –σχεδόν– τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας ως προς το πρόγραμμα δακοκτονίας των περιφερειών. Ας δούμε εμείς τι γίνεται στην Χαλκιδική

Επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα «βλέπει» η Χαλκιδική

Καθ’ όλα έτοιμη δηλώνει η ΠΕ Χαλκιδικής για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας φέτος, καθώς έχουν γίνει οι προσλήψεις και έχουν τοποθετηθεί, ήδη, οι σχετικές παγίδες όπως και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του πληθυσμού του δάκου· έργο, που έχει προκύψει από τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στην Κρήτη. Όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, γεωπόνος, Κατερίνα Ζωγράφου, έχει ξεκινήσει εγκαίρως όλη η διαδικασία και χωρίς προβλήματα, αφού έχουν υλοποιηθεί τα προαναφερθέντα στάδια.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόζεται σε χωριά όπου παράγεται κυρίως ελαιόλαδο, ενώ στη Νότια Χαλκιδική και σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες –όπου και οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλότερες και η καλλιέργεια πιο εντατικοποιημένη– οι κοινότητες εξαιρούν τη συμμετοχή τους από το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες καθιστούν δυσχερείς τις πτήσεις των εντόμων. «Για τον λόγο αυτόν, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και λίγο καθυστερημένα οι πρώτοι ψεκασμοί, ωστόσο είναι εκτίμηση της δεδομένης στιγμής», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Ζωγράφου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι με βάση την πρώτη εικόνα υπάρχουν αυξημένα επίπεδα δάκου και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι την περσινή χρονιά και εξαιτίας της ακαρπίας δεν έγιναν οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες από πλευράς παραγωγών, με αποτέλεσμα να διαχειμάσουν μεγαλύτεροι πληθυσμοί.

Ως προς την εκτίμηση για τη νέα παραγωγή, 2024-2025, η κα Ζωγράφου μιλά για μία φυσιολογική χρονιά, με κανονική –ποσοτικά– παραγωγή, βάσει της έως τώρα εικόνας σε επιτραπέζια ελιά και ελαιόλαδο. «Εκτός απροόπτου, αναμένουμε η φετινή χρονιά να κινηθεί στα κανονικά παραγωγικά επίπεδα», επισημαίνει.

Με δεδομένη την περσινή ακαρπία της ελιάς, όπου η µείωση της παραγωγής ήταν πάνω από το 80%-90% –και σε πολλές περιπτώσεις έφτασε και στο 100%–, οι εκτιμήσεις και στατιστικές αναλύσεις τοποθετούν τη νέα παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στους 110.000-120.000 τόνους.

Από τα περίπου 300.000 στρ. καλλιεργήσιμης ελιάς (πάνω από 5.000.000 δέντρα), περίπου τα 2/3 αφορούν την επιτραπέζια ελιά, ωστόσο υπάρχει και ελαιοποιήσιμη, η οποία για την νέα περίοδο αναμένεται, επίσης, σε φυσιολογικά επίπεδα, στους 4.000-5.000 τόνους ελαιολάδου.

[ΠΗΓΗ: https://www.ypaithros.gr/, των των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου, 19/6/2024]