CAPITAL ECONOMICS: ΜΗΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, και κυρίως της Ενέργειας και των Βιομηχανικών Μετάλλων – όπως το πετρέλαιο, το αλουμίνιο και ο χαλκός-, αναμένει η Capital Economics το επόμενο 12μηνο και συνεπώς εκτιμά πως τα χρηματιστήρια που έχουν μεγάλη έκθεση σε αυτούς τους κλάδους μπορεί να απογοητεύσουν καθώς θα υποαποδώσουν σημαντικά έναντι των άλλων αγορών.

Αν και η Capital Economics αναμένει ότι οι μετοχές γενικά θα έχουν καλή πορεία κατά το επόμενο 12μηνο, πιστεύει ότι οι πτώσεις στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων θα επιβαρύνουν τους κλάδους της ενέργειας και των υλικών. Αυτά θα ήταν άσχημα νέα για τις χρηματιστηριακές αγορές με μεγάλη έκθεση σε ενέργεια και υλικά και εκείνες στις χώρες εξαγωγής εμπορευμάτων.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έχουν γενικά αυξηθεί χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιδοτήσεων για κατασκευαστικές δαπάνες στην Κίνα και της περιορισμένης προσφοράς), ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα τέλη του 2023 λόγω ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων είχαν μικτές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια. Η άνοδος των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων έδωσαν μικρή ώθηση στον κλάδο των υλικών αλλά οι ενεργειακές μετοχές γενικά δεν είχαν παρόμοια ώθηση.

Η Capital Economics εκτιμά πως οι τιμές των εμπορευμάτων γενικά θα υποχωρήσουν. Αναμένει ότι η τιμή του πετρελαίου WTI θα τελειώσει το 2024 γύρω από το επίπεδο των 75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ παρά την ώθηση στη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα από την πράσινη μετάβαση, το πρόσφατο ράλι των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων ήταν πολύ ισχυρό και υπερβολικό – ιδιαίτερα δεδομένων των προοπτικών για επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα. Θεωρητικά, η πιο χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που προβλέπει ο οίκος ότι θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, μπορεί να υποστηρίξει κάπως τις τιμές των εμπορευμάτων. Αλλά αυτό δεν συνέβη ιστορικά, επομένως αμφιβάλλει ότι αυτή η φορά θα είναι διαφορετική.

Ο τρόπος με τον οποίο οι μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων επηρεάζουν μια δεδομένη χρηματιστηριακή αγορά εξαρτάται, κατά την άποψή της, από άμεσους και έμμεσους παράγοντες. Ο άμεσος σύνδεσμος είναι το βάρος των παραγωγών εμπορευμάτων στο χρηματιστήριο, ενώ ο έμμεσος σύνδεσμος είναι το βάρος των εμπορευμάτων στο εμπόριο της χώρας. Αυτά τα δύο δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι. Από τα δύο, το άμεσο κανάλι φαίνεται περισσότερο συσχετισμένο με την απόδοση του χρηματιστηρίου.

Σε ότι αφορά τον κλάδο της Ενέργειας, η Capital Economics εκτιμά ότι θα υποαποδώσει στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε σχέση με άλλους κλάδους, τόσο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πιστεύει πώς οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν σημαντικά φέτος και ότι οι παγκόσμιες τιμές LNG θα υποχωρήσουν. Αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την άποψή της ότι crack spreads (η διαφορά μεταξύ των τιμών των προϊόντων πετρελαίου και του αργού πετρελαίου) θα παραμείνουν γύρω από τον ιστορικό μέσο όρο τους. Και ο κλάδος μπορεί να επωφεληθεί λιγότερο από τους περισσότερους από τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από άμεσους παράγοντες  περιλαμβάνουν τη Βραζιλία και την Κολομβία μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, και τον Καναδά, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο μέσω των έμμεσων παραγόντων περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία, όπου οι ενεργειακοί κλάδοι στα χρηματιστήριά τους εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, αλλά οι εξαγωγές ενέργειας είναι σημαντικές για την οικονομία. Ο Καναδάς και η Βραζιλία ανήκουν επίσης σε αυτήν την ομάδα, αλλά οι προοπτικές για την παραγωγή τους είναι αρκετά θετικές, επομένως οι εξαγωγές είναι πιθανό να αυξηθούν.

Υλικά: Όπως και η Ενέργεια, ο κλάδος των υλικών και κυρίως των βιομηχανικών μετάλλων, θα υστερήσουν έναντι της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο 12μηνο. Οι τιμές των εμπορευμάτων θα αποτελέσουν έναν πολύ αρνητικό αντίθετο άνεμο για τον κλάδο δεδομένης της πτώσης που βλέπει ο οίκος να έρχεται στη συνέχεια.

Οι χρηματιστηριακές αγορές που τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τις κινήσεις των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων περιλαμβάνουν τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και τη Νότια Αφρική μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, και τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, μεταξύ των ανεπτυγμένων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η άμεση έκθεση επιδεινώνεται και από μεγάλες έμμεσες εκθέσεις. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Χιλή, η οποία έχει μεγάλη οικονομική έκθεση στις τιμές των μετάλλων αλλά σχετικά μικρή άμεση έκθεση, δεδομένου ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των ορυχείων της χώρας δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή της αγορά ενδέχεται να επηρεαστεί λιγότερο από άλλες στην περιοχή.

Όπως καταλήγει η Capital Economics, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές. Πράγματι, εξακολουθεί να αναμένει ότι πολλές χρηματιστηριακές αγορές έντασης εμπορευμάτων θα σημειώσουν θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους περίπου καθώς αυξάνεται η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και risk assets. Αλλά πιστεύει ότι η έκθεση στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων θα σημαίνει ότι πολλές από τις εθνικές χρηματιστηριακές αγορές που προαναφέρθηκαν θα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλους παγκόσμιους δείκτες.

[ΠΗΓΗ: https://www.energymag.gr/, 19/6/2024]