Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά κατά το διήμερο του καύσωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές το επίμαχο διάστημα ξεπέρασαν τον πήχη των 100 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα την Τετάρτη θα φτάσουν στα 110,15 ευρώ/MWh και χθες τα 105,79 ευρώ/MWh. Μάλιστα, οι ανώτατες τιμές κατά τη διάρκεια της μέρας κινήθηκαν ακόμη πιο ψηλά στα 209 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες, όταν δηλαδή είχαν αποσυρθεί από την αγορά τα φωτοβολταϊκά. 

Για σήμερα οι τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό 22,6% στα 81,86 ευρώ/MWh, καθώς καταγράφεται σημαντική άνοδος της παραγωγής των ΑΠΕ, οι οποίες στο ενεργειακό μείγμα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο (42,19%) ξεπερνώντας τις μονάδες φυσικού αερίου (33,22%).

 Τώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η τιμή της χονδρικής εμφανίζει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον Μάιο, φτάνοντας στα 94,25 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η τιμή χονδρικής του ρεύματος ήταν 81,08 ευρώ/MWh, δηλαδή μέχρι στιγμής τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου έχουμε αύξηση της τάξης του 16,2%. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χονδρικές τιμές του Μαΐου, οι λιανικές τιμές του Ιουνίου διαμορφώθηκαν από 11% έως και 70% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι πάροχοι ενσωμάτωσαν πλήρως την άνοδο που σημείωσε η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Έτσι, με βάση την τρέχουσα εικόνα της αγοράς, αναμένονται ανάλογες αυξήσεις πάνω από 15% και για τα τιμολόγια του Ιουλίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 14/6/2024]