Οι «σκιές» πάνω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν πλέον φύγει, μετά από μία δύσκολη δεκαετία. Την αλλαγή σελίδας έχει σηματοδοτήσει ουσιαστικά, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και η αλλαγή κυβέρνησης τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Βερολίνο, αποφορτίζοντας το κλίμα, που καταγραφόταν την περίοδο, που η Άγκελα Μέρκελ συναντούσε σε κρίσιμα τετ α τετ τον Αλέξη Τσίπρα τα χρόνια της κρίσης. Η περίοδος αυτή, των ελληνικών αιτημάτων και των γερμανικών προϋποθέσεων, αποτελεί πλέον ιστορία.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ένα χρόνο μετά την αλλαγή φρουράς στην Καγκελαρία και την έλευση του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2022, γίνεται σε ένα νέο τοπίο και για την Ελλάδα. Στη σημερινή συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ως «ατού» στις αποσκευές του, τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που ξεκινούν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης και φθάνουν στη μείωση του χρέους, σε ποσοστά χαμηλότερα και από το 2012 έως το τέλος του έτους.
Με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει σε πρώτο πλάνο την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Όλαφ Σολτς επιχειρώντας να θέσει επί τάπητος τις ελληνικές θέσεις για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην άποψη, που έχει ήδη διατυπώσει, για την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου, που αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό -καθώς η Ελλάδα καλείται να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα, αποτελώντας χώρα πρώτης υποδοχής, θέτοντας την ανάγκη αύξησης των σχετικών κονδυλίων- αλλά και οι φυσικές καταστροφές, που συντελούνται πλέον εν μέσω της κλιματικής κρίσης, καθώς μιας σειρά χωρών κλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες να αντιμετωπίσουν έκτακτα φαινόμενα και να αποκαταστήσουν πρωτοφανείς καταστροφές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα θέτει επιπλέον προς συζήτηση την ανάγκη να μην προσμετράται στον ορισμό του ελλείμματος, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ούτε οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, αίτημα, με το οποίο έρχονται να συμφωνήσουν και άλλες χώρες. Η Ελλάδα διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, οφειλόμενες και σε εξωγενείς παράγοντες -όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση ή παλαιότερα η πανδημία- δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών, χωρίς, ωστόσο απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους ή να ξεφεύγει των ορίων της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Νέο ρόλο επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα και στον ενεργειακό τομέα, που ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ως ένα μείζον ανοιχτό θέμα για την Ευρώπη. Την ώρα, που στο μέτωπο της Ουκρανίας προστίθεται και αυτό της Μέσης Ανατολής, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα μας αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε μία εκδήλωση, που από τον τίτλο της έδινε τον τόνο -«Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη»- ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα βήματα, που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια, με έμφαση στις πολιτικές με μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
Στην εκδήλωση αυτή, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως η πλέον αναπτυσσόμενη οικονομία και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ως μια επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η πολιτική, που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση έχει πετύχει τους σκοπούς της, αφού προσελκύει επενδύσεις, μειώνει την ανεργία και οδήγησε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, «το τέλος ενός επώδυνου κύκλου μιας δεκαετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στόχος, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα, που θυμόσαστε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν είναι η Ελλάδα του σήμερα, είναι ένας μετασχηματισμός, που οφείλεται στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισαν με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Με το βλέμμα στα επόμενα χρόνια και τις προκλήσεις, που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί, πραγματοποιήθηκε στην Καγελαρία το δείπνο, που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Όλαφ Σολτς και ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αντικείμενο την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2024.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Λίδας Μπόλα, 14/11/2023]