ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΤ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΚΤΩΡ ΑΠΟ ΙNTRAKAT

Εντός της ημέρας -εκτός απροόπτου- αναμένεται να δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το πράσινο φως για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat.

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat, με βασικό μέτοχο τη Winex, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου στη χώρα, πίσω από τη ΓΕΚ Τέρνα, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ περίπου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις, η διοίκηση της Intrakat δεν έχει αποφασίσει το πώς θα ενσωματωθεί στον Όμιλο, η Άκτωρ. Η προς εξαγορά εταιρεία θα παραμείνει για κάποιο διάστημα θυγατρική της Intrakat και οι αποφάσεις για τον όποιο μετασχηματισμό του Ομίλου θα ληφθούν στη συνέχεια.

Με την εξαγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ η Intrakat, η οποία γίνεται και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης του κατασκευαστικού κλάδου με 3.000 εργαζόμενους περίπου, αποκτά τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι της πίτας των έργων που δρομολογούνται, στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και στη Ρουμανία.

Όπως επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την παρουσίαση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, “όσο τελειώνουν τα παλαιά έργα και μπαίνουμε στα νέα έργα, η κερδοφορία θα αυξάνεται”, καθώς τα νέα έργα της Intrakat έχουν υγιές περιθώριο.

Σύμφωνα με τον Αλ. Εξάρχου, “ένα μεικτό περιθώριο άνω του 10% από το ανεκτέλεστο της Intrakat είναι επιτεύξιμο”, ενώ εκτίμησε πως αντίστοιχα υγιές είναι πλέον και το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ. Ο ίδιος επανέλαβε πως δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου, καθώς “η σημερινή κεφαλαιακή διάρθρωση μπορεί να σηκώσει το ανεκτέλεστο και της Intrakat και της ΑΚΤΩΡ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat στις 31 Μαρτίου 2023 υπέγραψε με την Ελλάκτωρ δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της για τις κατασκευές, Άκτωρ, έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας επίσης η Άκτωρ θα εξοφλήσει σταδιακά στην Ελλάκτωρ υποχρεώσεις της ύψους 114 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Eλένης Μπότα, 6/11/2023]